Guatemalas vælgere siger ja til at sende grænsestrid til international domstol

locationbelizeandguatemala
Guatemala gør krav på den sydlige halvdel af Belize.
Foto: DO56 (CC BY-SA 3.0)
Laurits Holdt

Søndag skulle vælgerne i det mellemamerikanske land Guatemala tage stilling til, om den århundreder gamle grænsestrid med nabolandet Belize skal sendes til Den internationale Domstol i Haag.

Det blev til et “ja” rapporterer flere medier. Ifølge nyhedssitet Belize Breaking News deltog dog blot 24 procent af de 7,5 millioner registrerede vælgere i afstemningen. Fra dem lød der er rungende ja – ifølge de foreløbige oplysninger stemte 95 “ja” mens fire procent stemte “nej”.

[[{“fid”:”9740″,”view_mode”:”inlineright”,”fields”:{“format”:”inlineright”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:”Det omstridte område.”,”field_fotograf[und][0][value]”:”Janitoalevic Bettyreategui (CC BY-SA 4.0)”},”type”:”media”,”field_deltas”:{“1”:{“format”:”inlineright”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:”Det omstridte område.”,”field_fotograf[und][0][value]”:”Janitoalevic Bettyreategui (CC BY-SA 4.0)”}},”attributes”:{“alt”:”Det omstridte område.”,”class”:”media-element file-inlineright”,”data-delta”:”1″}}]]Striden drejer sig om den sydlige halvdel af Belize, som Guatemala gør krav på. I 2008 nåede de to lande frem til en aftale, der blandt andet indebar, at der skal holdes folkeafstemninger på begger sider af grænsen om hvorvidt de skal sende spørgsmålet til Den internationale Domstol, der blandt andet afgør territoriale tvister.

Mellem 40 og 50 procent af Belizes befolkning bor i det omstridte område.

Belize har endnu ikke holdt sin folkeafstemning og der foreligger ingen oplysninger om, hvornår den skal afholdes.

Grænsestriden går tilbage til kolonitiden. Her var Centralamerika under det spanske imperiums kontrol. I 1783 fik britiske statsborgere lov til at opholde sig i området. Guatemala blev uafhængig fra Spanien i 1821 mens Belize forblev en del af det britiske imperium. I 1862 blev det til kronkolonien Britisk Honduras og i 1973 opnåede landet selvstyre. Først i 1981 blev landet uafhængigt.

Siden 1930erne har Guatemala gjort krav på den sydlige halvdel af Belize og der har flere gange været optræk til militære konfrontationer. Guatemala anerkendte Belize i 1991 men opretholdt sit territoriale krav.