HamsaHub – en dansk-støttet medspiller i Burmas udvikling

Forfatter billede

Af Marie Ditlevsen

HamsaHub rådgiver store og små aktører om social ansvarlig forretningsdrift – firmaet deltog i det 11. ASEAN Leadership Forum for nylig i Nay Pyi Taw.

Generatoren brummer, kragerne skriger, cykeltaxaerne ringer på livet løs med deres ringeklokker, en munk kalder til bøn, og i bygningerne omkring mit kontor bliver der svejset, boret og hamret. 

Jeg befinder mig i Yangon i Burma, en spillevende by i rivende udvikling. Her arbejder jeg hos det lokale CSR rådgivningsfirma HamsaHub; en aktør der spiller en rolle i landets udvikling. CSR står for ’Corporate Social Responsibility’, eller på dansk en socialt ansvarlig forretningsudvikling. 

HamsaHub arbejder for at sikre, at Burmas fremdrift, boosted af store mængder udenlandsk udviklingsstøtte og investeringer, kommer så store dele af befolkningen til gode som muligt på ansvarlig vis.

Firmaet blev startet af Thuta Aung i 2012, bl.a. med støtte fra Danida. Thuta Aung er uddannet i England med speciale inden for CSR, socialt iværksætteri og privatsektorudvikling.

Ud over Thuta Aung består HamsaHub af omkring 10 medarbejdere; alle med international erfaring såvel som specialiseret lokalt kendskab inden for social ansvarlig forretningsudvikling.

Ligesom mange andre er jeg blevet grebet og tiltrukket af de politiske og økonomiske forandringer, der netop udfolder sig i Burma.

Med speciale i de politiske reformers indflydelse på det burmesiske civilsamfund, som medforfatter på bogen ”Burma/Myanmar – where now?” redigeret af journalist Flemming Ytzen og lektor Mikael Gravers, og som forkvinde for Burma Campaign Denmark er jeg gradvist blevet mere involveret i landets udvikling.

Den danske forfatter, hendes burmesiske chef og endnu en medarbejder.

Og er nu pludselig i den gunstige situation at befinde mig midt i orkanens øje.  

Risiko for skæv udvikling

Efter den gradvise ophævelse af de internationale sanktioner mod Burma, affødt særligt af regeringens demokratiske initiativer, er landet blevet et af verdens mest populære mål for udenlandsk bistand, investorer og, ikke mindst, turister.

Vi står bogstaveligt talt i kø for at bidrage til, eller drage fordel af, landets udvikling. Spørgsmålet er bare, hvordan vi gør det bedst muligt? 

Burma anses stadig som et LDC (mindst udviklet) land med presserende behov for helt grundlæggende støtte inden for sundhed, uddannelse etc.

På trods heraf er de udenlandske bistandsydere og investorer allerede begyndt at fokusere på den økonomiske udvikling, særligt igennem styrkelsen af små og mellemstore virksomheder, for derigennem at få hjulene i gang igen. 

Der er imidlertid en vis risiko for, at udviklingen vil gå så stærkt, at basale vilkår såsom ordnede arbejdsforhold og menneskerettigheder vil blive nedprioriteret på grund af manglende ressourcer.

Samtidig er der risiko for, at de mennesker, der har mest behov for støtte, ikke bliver involveret tilstrækkeligt i udviklingen.

Under ASEAN Leadership Forum 2014 forleden i Nay Pyi Taw, ”The Road Towards 2015 – Community Building Towards Regional Prosperity, Resilience and Peace”, fokuserede præsident U Thein Sein på den økonomiske udvikling.

Han understregede vigtigheden i udviklingen og styrkelsen af små og mellemstore virksomheder.

Thuta Aung deltog i mødet og gjorde det klart, hvordan en lokal aktør som HamsaHub kan være med til at sikre, at virksomhederne bidrager til Burmas udvikling på en ansvarlig og inkluderende måde.   

Link mellem forretningsudvikling og fattigdomsbekæmpelse

HamsaHubs mission er at bidrage til og styrke en socialt ansvarlig udvikling, særligt inden for den private sektor. Det søger man konkret at opnå dels igennem CSR rådgivning, dels via initiativer der inddrager fattige mennesker i privatsektorudviklingen. 

HamsaHub fungerer som lokal partner og koordinator for store internationale virksomheder og udviklingsagenturer, statslige såvel som private, der ønsker at starte forretning eller indgå partnerskaber i Burma.

Blandt kunderne er DFID (det britiske Danida) med Business Innovation Facility Project, Danida med Program on Responsible Business og det hollandske CBI (Centre for the Promotion of Imports from Developing Countries). 

Grundet Burmas mangel på ressourcer kombineret med en stærkt underudviklet infrastruktur kan det være vanskeligt for landet at sikre en optimal balance mellem den økonomiske udvikling på den ene side og varetagelsen af et socialt ansvar, herunder fattigdomsbekæmpelse, på den anden side.

HamsaHub skaber et link mellem forretningsudvikling og fattigdomsbekæmpelse, og for et land som Burma kan en sådan alternativ strategisk tilgang til udvikling vise sig at være den bedste vej frem.