Folkekirkens Nødhjælps generalsekretær, Peter Lodberg, vendte lørdag aften hjem fra et 5-dages besøg i Malawi, hvor han bl.a. mødtes med lokale konsulenter, der er ved at lægge sidste hånd på et projektforslag, som skal bistå fattige kvinder i det tilbagestående land – herunder de 545, som endte i dyb gæld, fordi VK-regeringen standsede den danske statslige bistand med kort varsel.
Kvinderne skulle have tjent penge på at holde høns og sælge æg, men projektet gik i vasken, da regeringen i 2002 besluttede at smide Malawi ud af Danida-klubben af programsamarbejdslande og lukke for bistanden. Kvinderne sidder i dag meget fattigere tilbage, end de var før mødet med dansk bistand.
Folkekirkens Nødhjælp har foreløbig betalt de 150.000 kr., som kvinderne skyldte, men det er langt fra nok, siger informationsmedarbejder Rasmus Helveg Petersen til u-landsnyt.dk: – Nogle har brugt af høstudbyttet for at betale af på gælden, andre har solgt husdyr som geder og køer og andre igen har måttet tage deres børn ud af mellemskolen (hvor der er skolebetaling, red.).
Derfor regner Nødhjælpen med at opdele det påtænkte projekt i 2, så der dels bliver tale om en kompensation i form af et engangsbeløb til de 545 kvinder, dels indledes et større projekt, der rammer ca. 300 af de 545 kvinder “samt en masse flere”, som Rasmus Helveg Petersen siger.
Samtidig kommer der fortsat penge ind til den privat nedsatte gruppe, Malawi-Komiteen, der indtil den 11. marts har kunnet overføre næsten 108.000 kr. til Folkekirkens Nødhjælp fra danskere, som er fortørnede over forløbet af hønseriprojektet i Malawi, der er det sydlige Afrikas måske fattigste land.
– Det ligger til, at de 108.000 kr. fra danskerne skal gå direkte ned i hånden på de 545 kvinder i form af en engangsbetaling, eller enkeltstående kompensation, siger Rasmus Helveg Petersen.
Udenrigsminister Per Stig Møller (K) rettede for nylig i et samråd med Folketingets Udenrigsudvalg et usædvanligt skarpt angreb på Folkekirkens Nødhjælp, som han beskyldte for bevidst at vildlede offentligheden om hønseriprojektet.
Iagttagere i u-landsmiljøet har siden hæftet sig ved, at udenrigsministeren tilsyneladende var betydeligt mere optaget af at rense sig selv og Danida end at pege på løsninger for de fattige afrikanske kvinder. Det blev bemærket, at ministeren i sit indlæg ikke kom med konkrete forslag til at lindre eller forbedre deres situation.
Læs også “Høns i Malawi: Endnu flere penge på vej fra danskerne til fattige kvinder”, 12.03.04, i Arkivet ude i menuen til venstre.