Af Rasmus Handberg Baunegaard Nielsen, IBIS
Rigdomme strømmer ud af fattige lande, når virksomheder med fikse metoder minimerer deres skatteprocent. Derfor vil IBIS med nyt projekt have fair skattepolitik på dagsordenen. Målet er at hjælpe virksomhederne og sikre udvikling i fattige lande.
Fordelingen af verdens ressourcer er skæv. Faktisk så skæv, at de 85 rigeste mennesker i verden har ligeså mange penge som den fattigste halvdel af verdens befolkning. Samtidig lever en milliard mennesker i fattigdom. Og det er på trods af, at meget af jordens rigdom stammer fra lande, hvor befolkningen lever en tilværelse under fattigdomsgrænsen.
Skat er et centralt instrument, hvis verdens rigdom skal fordeles mere rimeligt. I stedet for at virksomheder og investorer spekulerer i, hvordan deres skatteprocent bliver så lav som mulig, er det nødvendigt, at udviklingslande får retmæssig betaling, når diverse selskaber tager en bid af landets ressourcer.
Det sker ikke i dag. For hver krone, der bliver givet i bistand, forsvinder der nemlig 10 kroner gennem kapitalflugt. Årsagen er hovedsagligt store multinationale selskabers skattespekulation.
Derfor skyder IBIS nu projektet ”the tax dialogue” i gang. Det danske erhvervsliv er inviteret med om det runde bord, hvor en fælles strategi for fair skattepolitik forhåbentlig bliver vedtaget.
Og i en tid, hvor virksomheder i højere grad skal være i stand til at retfærdiggøre deres handlinger, kan samfundsansvarlig skattepolitik komme virksomhederne til gode, mener Sara Jespersen fra IBIS, der leder projektet.
”Vi taler til virksomhedernes forretningssans. Det bliver stadig vigtigere for dem at vise moralsk integritet, hvis de skal undgå dårlig omtale. IBIS er en af de store kritikere og har arbejdet med fair skattepolitik længe, så det er oplagt at gå i dialog med os,” siger hun.
Danskerne siger fra
For nylig satte den amerikanske præsident Barack Obama også fokus på problematikken. I skarpe vendinger kritiserede han firmaer, der bevidst opkøber udenlandske firmaer for at kunne skifte nationalitet og dermed spare skat – også kendt som ’inversion’.
”Jeg er ligeglad med, om det er lovligt. Det er forkert,” lød opsangen fra præsidenten ifølge New York Times i slutningen af juli.
IBIS og Obama er langt fra ene om at mene, at virksomhederne bør skrive mere ansvarlig skattepolitik ind i deres forretningsplan. 4 ud af 5 danskere tager afstand fra, at virksomheder med fikse metoder betaler mindre i skat, som ellers skulle havne i statskassen i udviklingslande. Det viser en ny undersøgelse fra Analyse Danmark foretaget for Mellemfolkeligt Samvirke.
Vil hjælpe hele vejen rundt
Sara Jespersen oplever, at erhvervslivet ser muligheder i projektet og et samarbejde med IBIS.
”Der er stor interesse i projektet fra erhvervslivet. Med dette projekt vil vi give selskaber og investorer en chance for at vise samfundsansvar gennem deres skattepolitik. Lykkes det, vil det gavne virksomhederne, deres kunder og afhjælpe fattigdom i udviklingslande,” siger projektlederen.
Om The Tax Dialogue
I løbet af projektet vil der blive afholdt tre internationale konferencer. Den første løber af stablen i København den 9. oktober. Formålet er at skabe et åbent forum, hvor deltagerne i fællesskab kan diskutere sig frem til bæredygtige løsninger, der skal udmønte sig i et fælles sæt retningslinjer, som integreres i selskabernes respektive politikker på skatteområdet.
Læs mere om projektet på dets hjemmeside: http://thetaxdialogue.org/welcome-tax-dialogue/