Lad bare champagnen ligge i køleskabet, når verdens pressefrihedsdag markeres lørdag, for der er ikke meget at fejre, lyder det fra International Media Support (IMS). Globalt er pressefriheden på sit laveste i ti år.
En intensivering af væbnede konflikter har igennem det sidste år sat journalister i verdens brændpunkter under massivt pres. I Irak og Syrien, hvor året har budt på en eskalering af målrettede angreb på journalister, står det særligt slemt til.
I Irak alene er mindst 10 journalister dræbt i forbindelse med deres arbejde igennem det sidste år. Hertil er dusinvis blevet udsat for voldelige angreb, fortæller den irakiske pressefrihedsorganisation Journalistic Freedoms Observatory.
28 journalister dræbt i Syrien
Og i Syrien er 28 journalister blevet dræbt i 2013, siger den amerikanske pressefriheds-organisation Committee to Protect Journalists.
Op til Iraks nyligt overståede parlamentsvalg den 30. april, blev lokale journalister i hele landet udsat for overgreb.
”Regeringen og ekstremistiske grupper har i ugerne op til valget forsøgt at lukke munden på de få kritiske journalister, der har vovet at dække de politiske kampagner,” fortæller Osama Al-Habahbeh, programleder for International Media Support’s arbejde i Irak.
Men her på Verdens Pressefrihedsdag er der dog nogle lyspunkter.
”Der er en voksende gruppe af irakiske menneskerettighedsforkæmpere, jurister og journalister der kæmper en brav kamp hver dag for at få landet på ret kurs. Dem skal Danmark og det øvrige internationale samfund blive ved med at støtte, siger Osama Al-Habahbeh.
Laveste pressefrihed i ti år
Rent faktisk er pressefriheden er på sit laveste i ti år, ifølge organisationen Freedom House. Alle verdens regioner har oplevet nedgang, og dette skyldes både myndigheders trang til at kontrollere medierne, og det pres som rammer medier under væbnet konflikt. Angreb på journalister er ikke nogen tilfældighed i væbnet konflikt.
Læs mere om Freedom House’ rapport i artiklen Der bliver længere og længere mellem verdens frie medier.
”Medierne bliver strategiske mål for grupper og regeringer der forsøger at kontrollere nyheds- og informationsflowet i en konfliktsituation. De bliver ikke kun slået ihjel fordi de er på det forkerte sted på det forkerte tidspunkt,” siger Jesper Højberg, direktør for International Media Support.
”Her på Verdens Pressefrihedsdag skal vi huske på, at medierne har en positiv rolle at spille i forhold til at reducere konflikt og støtte op om demokratisk udvikling igennem professionel og uafhængig journalistik.”