Mens irakerne har begravet flere ofre for urolighederne i denne uge, har landets premierminister, Adel Abdel-Mahdi, meddelt sin afgang i kølvandet på de omfattende demonstrationer, der har kostet hundredvis af mennesker livet.
20 mennesker blev onsdag dræbt af sikkerhedsstyrker i den hellige by Najaf, da demonstranter havde sat ild til det iranske konsulat i byen. Søndag aften var der meldinger om, at konsulatet brændte endnu en gang.
I byen Nasiriyah, hvor der også har været voldsomme uroligheder i denne uge, er 40 demonstranter meldt dræbt, mens mindst tre er omkommet i hovedstaden Bagdad.
Den irakiske stats egen menneskerettighedskommission sætter antallet af dræbte til 380, mens internationale menneskerettighedsorganisationer taler om cirka 420 dræbte.
Det er den største protestbevægelse, Irak har oplevet siden den amerikanskledede invasion af landet i 2003.
Den 77-årige premierminister meddelte fredag, at han vil forlade embedet. Det skete efter, at landets øverste shiamuslimske leder, ayatollah Ali al-Sistani, havde opfordret medlemmerne af parlamentet til at trække deres støtte til premierministeren på grund af hans håndtering af de uroligheder, der har kostet hundredvis af menneskeliv.
Meldingen om hans afgang kom dagen efter, at 50 demonstranter var blevet dræbt af landets sikkerhedsstyrker i Bagdad og i de sydlige byer Najaf og Nasiriyah.
Abdel-Mahdi bliver dog siddende, indtil der er fundet en afløser. Det er en proces, der tidligere har kunnet trække ud i månedsvis, rapporterer den arabiske tv-station al-Jazeera.
Kræver opgør med amerikansk-indført system
Titusindvis af irakere har siden begyndelsen af oktober været på gaderne i Bagdad og i flere byer i det sydlige Irak for at vise deres vrede over regeringen. De anser den for at være korrupt og være i lommen på udenlandske magter, især nabolandet Iran.
De unge irakere er frustrerede over den økonomiske situation i landet og over, at det ikke er lykkedes regeringen at skabe job til dem og nedbringe den høje ungdomsarbejdsløshed
Da demonstranterne første gang fyldte Iraks gader og pladser i begyndelsen af oktober, sagde Adel Abdel-Mahdi, at der ikke var nogen ”magisk løsning” på landets problemer, og at fremskridt tager tid.
Senere forsøgte han at imødekomme demonstranterne ved at tilbyde flere indrømmelser, heriblandt en regeringsrokade og en reformpakke.
Men det var ikke nok for demonstranterne.
”Irakerne kræver et opgør med det nuværende sekteriske og etnisk baserede politiske system, der blev etableret af den amerikanske besættelsesmagt, efter de invaderede Irak,” forklarer den politiske analytiker Liqa Makki over for al-Jazeera.