Iskoldt mord i Ghana

anas_aips
Den anonyme ghanesiske stjernereporter Anas Aremeyaw Anas modtog mandag sportsjournalisternes hæderspris, som han dedikerede til den myrdede Ahmed Hussein-Suale.
Foto: Skærmbillede fra AIPS' prisoverrækkelse.
Peter Tygesen

22. januar 2019

Telefonen ringede, det var en besked om, at hans barn var syg, og at han burde komme hjem. Husserin-Suale sad sammen med nogle venner på en cafe i hovedstaden Accra, da han modtog telefonopkaldet. Han pakkede sammen, gik ud på en lille sidegade, hvor hans bil var parkeret. Han trillede langsomt ned ad gaden, da morderen skød ham gennem bilruden.

Den danske journalist Jørn Stjerneklar var i Ghana, da Hussein-Suale blev dræbt.

”Reaktionen har været voldsom,” fortæller den erfarne Afrika-journalist til Globalnyt fra Accra. ”Den slags sker bare ikke i Ghana; det er helt uhørt. Landet har en meget lav mordrate, en af de laveste i Afrika. Accra er en af de få afrikanske storbyer, hvor man føler sig tryg. Dette mord rystede virkelig folk, og det har fyldt talkshows på radio og tv.”

”Det var et helt kalkuleret drab. Efter det første skud triller bilen lidt videre, før den stopper. Morderen spadserer roligt efter, kommer op til bilen og skyder én gang til. Han vender sig og går, men skal åbenbart lige være helt sikker på, at Hussein-Suale nu også er død, så han går igen tilbage til bilen, affyreret sidste skud, truer de folk, der er kommet til, hopper på en motorcykel og forsvinder.”

Tiger Eye Private Investigations

Hussein-Suale blev ramt af to skud i brystet og et i nakken. ”Det var en regulær likvidering, udført af folk, der enten har prøvet det før eller er helt usædvanligt koldblodige,” vurderer Stjerneklar.

Hussein-Suale tilhørte en legendarisk ghanesisk gruppe journalister, der under navnet Tiger Eye Private Investigation har sat sig for at afsløre magtmisbrug i Afrika. Under ledelse af den anonyme Anas Aremeyaw Anas blev Tiger Eye for alvor verdensberømte sidste sommer, da den med skjulte videooptagelser i en reportage sendt på BBC viste, hvordan mere end 100 officielle fodboldfolk, hovedsagelig vestafrikanske dommere, modtog kontante pengebeløb i bestikkelse.

TV-reportagen When Greed and Corruption Become the Norm viste blandt andet, hvordan lederen af det ghanesiske fodboldforbund, Kwesi Nyantakyi, modtog 400.000 kr. i dollarsedler fra en af gruppens journalister, der optrådte som en forretningsmand med interesse i ghanesisk fodbold. Ud over sin toppost i Ghana var Nyantakyi desuden vicepræsident i det pan-afrikanske fodboldforbund og medlem af det internationale fodboldforbund, FIFAs, bestyrelse. Efter afsløringen idømte FIFA Nyantakyi et livsvarigt forbud mod at deltage i organiseret fodbold.

Politiker bag?

”Ghanas journalister ser mordet som et direkte angreb på ytringsfriheden,” siger Stjerneklar til Globalnyt. ”Jeg godt forstå de tager det alvorligt, især på grund af truslerne mod ham.”

Kort efter BBCs og Tiger Eyes afsløring sidste år indledte den stenrige ghanesiske politiker, Kennedy Agyapong, en veritable kampagne mod Anas og Tiger Eye. I en video opfordrede han til mord på Anas og afslørede Hussein-Suales identitet med ordene: ”Hvis I ser ham, så giv ham tæsk … Hvad der end sker, betaler jeg.”

I en tweet med sit berømte slogan ‘Journalism is no crime’ henviste Anas til politikeren Agyapongs hadevideo – se den neden for.

 

Både Agyapong og Nyantakyi er blevet afhørt af politiet, men afviser begge at have forbindelse til eller viden om mordet på Hussein-Suale.