Seks palæstinensiske ngo’er på Vestbredden blev ransaget af israelske styrker torsdag morgen. De israelske styrker har konfiskeret udstyr, og sat sedler op ved kontorerne med besked om, at organisationerne er lukket. En af dem er Al-Haq, der arbejder for at fremme menneskerettigheder i Palæstina.
Organisationen skriver, at de israelske styrker trængte ind midt om natten ved at bryde en sikkerhedsdør. Herefter ransagede de lokalerne og ødelagde inventar, ifølge en meddelelse på organisationen hjemmeside.
Organisationerne er internationalt anerkendte, og lørdag har den danske repræsentation i Palæstina delt en erklæring på Facebook.
“Vi er dybt bekymrede over ransagningerne, som fandt sted om morgenen d. 18. august, som del af en bekymrende kvælning af rummet for civilsamfundsgrupper i de besatte palæstinensiske områder. Disse handlinger er ikke acceptable,” lyder det i meddelelsen.
Ud over Danmark står Belgien, Frankrig, Holland, Irland, Italien, Spanien, Sverige og Tyskland bag erklæringen.
Ud over Al-haq ransagede de israelske styrker kontorer for blandt andet UPWC, der arbejder for kvinders rettigheder, og Adameer, som kæmper for rettigheder for palæstinensiske indsatte i israelske fængsler.
Al-Haq har torsdag lagt en besked på Twitter med et billede af et møde med diplomater fra Danmark, EU og lande som Chile og Mexico.
“Frastødende og uretfærdig beslutning”
Israel anklager organisationerne for at være tilknyttet Folkefronten for Palæstinas Befrielse (PFLP), en venstreorienteret palæstinensisk gruppe med en politisk og en militant del. Den er blevet stemplet som en terrororganisation af blandt andre EU og USA. I oktober blev de seks organisationer officielt sat på terrorlisten af Israel, men de benægter selv, at de har forbindelser til PFLP.
Internationale menneskerettighedsorganisationer som Human Rights Watch og Amnesty International har også fordømt Israels terrorstempling af organisationerne.
“Denne frastødende og uretfærdige beslutning er et angreb af den israelske regering på den internationale bevægelse for menneskerettigheder […] Denne beslutning er en alarmerende eskalation, der truer med at lukke Palæstinas mest prominente civilsamfundsorganisationer ned,” lød det i en meddelelse fra de to ngo’er, efter Israels træk i oktober.
USA har også udtrykt “bekymring” over ransagningerne. Denne sommer skrev Danmark sammen med 8 øvrige EU-lande et åbent brev, hvor det fremgår, at de ikke har set beviser for, at organisationerne er terrororganisationer. Al-Haq og en anden af organisationerne, der begge modtager støtte fra EU, har tillige været under lup af EU’s enhed mod svindel og svig (OLAF) tidligere i år som følge af de israelske anklager. OLAF fandt ingen uregelmæssigheder med de to organisationer.