Kommentar: Er USA blevet den store stygge ulv og Kina et blidt lam?

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Af Malene Lykkebo, cand.mag. i Religonshistorie og medlem af U-landsnyts redaktion

Frygten for hvad Kina med sin blomstrende økonomi i ryggen kan finde på, har længe været et omdiskuteret punkt på den globale dagsorden. Men er USA, med fanen for demokrati hævet højt, egentlig bedre?

Det er ingen hemmelighed, at Kina har ydet lån til adskillige lande, heriblandt USA. Kina bliver allerede i april 2010 af Berlingske betegnet som USAs vigtigste bank. Men at Kina ligeledes bliver betegnet som et land uden moral kan nye tal fra Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI) måske være med til at ændre.

Forskere fra Norges Tekniske og Naturvidenskabelige Universitet (NTNU) i Oslo har ved hjælp af førnævnte tal fra SIPRI fulgt Kinas og USAs eksport af våben til de afrikanske diktaturer fra 1989-2006. Deres undersøgelser viser, at amerikanerne foretrækker diktaturer (som Ækvatorial Guinea og Djibouti). Kina derimod foretrækker demokratiske regimer som Zambia og Namibia.

Ligeledes anses salg eller foræring af våben til en nation, som et klart ønske om et “seriøst forhold”, noget USA ligger sig i spidsen for med støtte til langt flere diktatorer end Kina, forklarer professor i Statskundskab og leder af Globaliserings-programmet ved NTNU, Indra de Soysa.

Så måske er der grund til at kigge den globale demokrati- og frihedsdebat efter i sømmene og få et overblik over hvordan magtstrukturerne er skruet sammen. Måske er den øgede frygt for Kinas indflydelse, som bunder i bl.a. fængsling af politiske demonstranter, ikke der vores fokus kun skal være. Det kan være at det er tid til at kigge os selv og USA i spejlet.