Onsdag i sidste uge var den gal igen i Sydmarokko. Under en officiel fodboldkamp i et udtørret flodleje kom vandet pludselig. Flere huse og en række personer blev skyllet væk, og syv omkomne er siden blevet fundet.
Hvor det sidst var oppe i bjergene ovenfor Taroudant, at kraftig regn forårsagede massive regnskyl, der rev en bus i dybet, var det denne gang nede på selve den massive Sous-slette, at den var gal. Sous-sletten strækker sig langs floden af samme navn og inkluderer byer som Taroudant, inden den løber ud i Atlanterhavet ved turistbyen Agadir.
En landsby nær Taroudant afholdt finalerne i en lokal fodboldturnering, som havde lokket hold fra hele regionen til samt ikke mindst mange tilskuere. På sommerdage i det sydlige Marokko er der som regel knastørt, og fodboldbanen var blevet anlagt i et af de store udtørrede flodlejer, som nærmest altid består af tørt rødt sand, men også ret flade og dertil ingen ejer har, der skal betales for brugsret.
Så da vandet kom, var ingen forberedte, og mange blev skyllet væk, inklusive nogle der søgte tilflugt i et hus ved flodsengen, der simpelthen brasede sammen og blev transporteret væk. Og det er altså anden gang på en uge, at der er dødsofre i en region, som ikke er vant til så meget regn på denne årstid.
Alligevel kunne de lokale måske godt have tjekket vejrudsigten, for her fremgik det at hele området på begge sider af Høje Atlas-bjergene med byer som Marrakesh og Ouarzazate var i fare for det kraftige uvejr, der ofte giver massiv regnskyl oppe i bjergene, hvorefter både de kendte floder og nye der opstår gør, at vandet slet ikke kan stoppes og river alt med sig i en stor og mudret masse.
Verdensbank advarede
De marokkanske myndigheder har reageret med de vanlige udtryk af sorg og medfølelse med de efterladte, men marokkanske medier synes ikke, at det er nok. Specielt den arabisksprogede tabloidavis fra Casablanca, Al Abdath Al Maghribia, som anses for at være usædvanligt langt fremme indenfor dybdeborende journalistik, har gravet en tre år gammel rapport fra Verdensbanken frem, som den gang i 2016 påpegede, at en række nylige – ofte lignende – naturkatastrofer i forskellige dele af Marokko havde vist, at landet ikke ”er nok klar til at dæmme op for gentagende naturkatastrofer”.
Avisen citerer Verdensbanken for at sige, at regeringens gentagende udmelding om at ”nu må der gøres noget drastisk” er panikreaktioner og bare understreger, at man ikke er proaktive og har forberedt køreplaner, som træder i kraft, så man omgående har beredskabet klar til at reagere på udfordringer, når de opstår.
Når det er sagt, roser rapporten også Marokko for landets tiltag på klimaområdet – ikke mindst i kølvandet på, at man i 2016 med Marrakesh som værtsby afholdt FN’s klimatopmøde kaldet COP 22 – og Casablanca-avisen konkluderer da også, at ”uden at lyde skinger, er det sådan at i takt med at klimakrisen bliver en integreret del af lande verden rundt, vil situationer som den i landsbyen nær Taroudant være noget, man må regne med kommer til at ske”.
Til at begynde med, kan det være, at næste års fodboldturnering skal foregå andre steder end i det udtørrede flodleje?
Fordi floden jo altså nogle gange kommer forbi.