Kultur til din weekend: Et besøg i Ruslands baghave, geografinørderi og sydsudanske berliner-beats

Sydsudanesiske Emmanuel Jal er tidligere børnesoldat og i dag succesfuld rapper, der indgyder til håber i hans ellers så krigshærgede hjemland.


Foto: Lisa Maree Williams/Getty Images
Forfatter billede

23. juni 2023

Weekenden er lige rundt om hjørnet. Derfor disker redaktionen op med tre anbefalinger til, hvordan du kan bruge dine fridage i selskab med kultur, der gør dig klogere på den globale verden.

I denne uge er der både lidt til læsehesten, festaben og den dovne eventyrer. Emil tager os med til Berlin, hvor technomiljøet har fået øjnene op for traditionelle, sydsudanske toner. Morten har genbesøgt fortællinger fra “stan”-landene i Centralasien, som ikke er blevet mindre interessante efter Ruslands invasion af Ukraine. Og til sidst udforsker Emma intet mindre end hele verden med et computerspil om verdens geografi.

Globalnyts anbefalinger til din weekend

Globalnyt guider dig hver uge til, hvad du kan bruge din weekend på, hvis du vil blive klogere og mærke verdens puls.

Men har du selv læst en medrivende bog, hørt en god podcast, set en spændende kunstudstilling, vil vi meget gerne høre fra dig.

Du kan skrive til [email protected] eller oprette en begivenhed i vores kalender.

Som altid har vi også et par korte anbefalinger til begivenheder, der finder sted i weekenden. Dem finder du til allersidst i artiklen.

Værsartig!

LYT til sydsudanske rytmer spille sammen med hypnotiske berliner beats

Anbefalet af vores Somalia-ekspert Emil Gundel.

Sangen Kuar er et hypnotisk mesterværk, hvor fire kontinenter og musikalske traditioner smeltes sammen til en højere enhed. Et nummer, der er gennemsyret af en optimisme for en fremtid, hvor den traumatiske fortid efterlades på historiens losseplads, og som lytter i dag, en dyb sorg over, at det håb endnu ikke er blevet indfriet. Med traditionelle rytmer og berliner beats er sangen i stand til at løfte den festlige dans til et langt højere sted.

Kuar er skrevet og indsunget af den sydsudanske rapper og aktivist, Emmanuel Jal i 2010, og er blevet remixet af adskillige elektroniske kunstnere siden da, men i mine ører er perfektion nærmest opnået i remixet af den berlinske techno/deep house dj, Henrik Swartz.

Teksten bliver performet af Jal og koret på både engelsk og nuer (thok naath), med klar arabisk indflydelse, og den rammer stærkt på begge sprog. Kuar, som groft oversat betyder leder, blev skrevet i anledningen af, at Sydsudan tilbage i 2011 for første gang skulle holde valg i forbindelse med uafhængigheden. Et valg, der aldrig blev til noget.

Men optimismen skinner alligevel igennem hos Jal, der selv var børnesoldat. Og selvom håbet brast i 2011, så er der stadig rum for håb om et fredeligt og retfærdigt Sydsudan en dag:

For many endless years / We shed so many tears / Kids carrying guns / And wielding heavy spears / To all of you my peers / And those who have ears / Please note, come and vote / Don’t let your vote be bought”

LÆS om lande i Centralasien, vi sjældent hører om

Anbefalet af journalist og redaktør Morten Scriver Andersen.

Jeg har i de sidste syv år været sygeligt optaget af “stan”-landende i det centrale Asien. Og det skyldes ikke mindst, at jeg for syv år siden fandt ud af, at jeg INTET vidste om de her fem gigantiske, mystiske, særegne og alligevel så forbundne lande – Kasakhstan, Usbekistan, Tadsjikistan, Turkmenistan og Kirgisistan.

Svenske sociolog Erika Fatlands bog Sovjetistan besøger de fem “stan”-lande, som ligger lige i Ruslands baghave, men også deler grænser med Kina, Mellemøsten og Europa.
Foto: Peter Hermes Furian via Getty Images.

Dengang faldt jeg nemlig over den norske sociolog Erika Fatlands bog Sovjetistan, som jeg netop har genlæst, og hvor hun med sin særlige evne for at møde mennesker undersøger landene i Ruslands baghave. Bogen er spækket med vidunderlige fakta og anekdoter, som dengang hun overværede Turkmenistans præsident falde af sin hest i, hvad der skulle have været en velkoreograferet hyldestopvisning. Og udrulningen af landenes interne kamp om at få verdens højeste flagstang!

Bogen er ikke blevet mindre interessant efter Ruslands invasion af Ukraine, hvor flere af de gamle sovjetstater prøver grænser af i deres ellers ulige forhold til Rusland. Ikke mindst Kasakhstan, som decideret har skiftet lejr og nu holder i hånd med Kina.

TEST din geografiske viden

Anbefalet af journalist Emma Katrine Bremer.

For præcis ti år siden gik jeg i niende klasse og var hamrende nervøs for de eksamener, der lige om lidt skulle teste, hvad der gemte sig derinde i min teenagehjerne. Men jeg var heldig. Tørrede sveden af min pande, da jeg opdagede, at jeg ikke havde trukket geografi. Jeg vidste nemlig dårligt, om Danmark lå ud til Kattegat eller Stillehavet, og Buenos Aires kunne meget vel have været en by i Rusland.

Samme år udkom så det computerspil, der skulle ende med at gøre mig nysgerrig på verdens geografi og give mig lyst til at udforske nye lande og steder. GeoGuessr, som spillet hedder, placerer dig et tilfældigt sted i Google Street View, og så skal du ellers forsøge at gætte, hvor i (al)verden du er blevet dumpet.

Her handler det om, at komme så tæt på det rigtige svar som muligt. Og det gør spilleren ved at bevæge sig rundt og forsøge at aflæse byskilte i fjerne metropoler, vurdere husenes arkitektur i en landsby eller aflure, hvilket klima der er omringer en.

Amerikanske Trevor Rainbolt har genoplivet min kærlighed til det lidt ældre computerspil, der for ti år siden formåede at vække min interesse for geografi og verdens fjerne steder.

Jeg havde glemt alt om spillet indtil jeg for nyligt faldt over den 23-årige Trevor Rainbolt, der på YouTube poster videoer af sig selv spille GeoGuessr, som han mildest talt er ret vanvittig til. Og så deler han gavmildt ud af tips til, hvordan man hurtigt kan identificere stederne med enorm præcision.

Spillet er perfekt til en regnvejrsdag i sommerferien, hvor du alligevel ligger på sofaen og drømmer om at hoppe på den næste flyver til et sted med palmer og azurblåt hav. Her er et klimabevidst alternativ!

GeoGuessr er gratis at spille, og jeg linker lige til det her. Det kan også findes i App Store.

DET SKER OGSÅ

Psykolog Anne Stilling og forfatter Norah Hussein fortæller om transgenerationelle traumer

De vil hver især fortælle nærmere om de psykologiske perspektiver der findes i traumer som er nedarvet gennem generationer via vores genetik og hvordan forskellige teorier og behandlingsmetoder blev udviklet siden 2. verdenskrigen og frem til nu. Ind imellem vil der være oplæsning af digte som omfatter identitet, sorg, mod, flugt, styrke og et håb om forandring.

Det foregår den 26. juni kl. 19 i LitteraturHaus på Nørrebro og koster 80 kroner, som betales i døren.

Send Flere Krydderier inviterer til langbordsmiddag med globale smagsoplevelser

Tag familie, venner og din højskolesangbog under armen og kom til langbordsmiddag i Unions gård den 23. juni, hvor Send Flere Krydderier serverer alt fra pakistanske pakora til rabarber trifli med zaatar. 

Middagen er fra 17.00 til 18.30 og derefter vil der værebål og fællessang. Det koster 165 kroner per person og 60 kroner for børn (3-12 år). Tilmelding er ikke nødvendig.

Odds and Ends inviterer til baggårdsfest med afrobeat og hiphop

Odds and Ends er et forholdsvis nyt Berliner-inspireret venue, der afholder koncerter, talks og udstiller kunst i Nordhavns mere industrielle kvarter lige ved siden af Tunnelfabrikken. På lørdag skruer de op for festen med afrobeat, funk og hiphop. De tre dj’s Dj Whut!, Typhoon og Dj Phil spiller fra kl. 16.

Der vil være rosé-terrasse, chillout områder og street food. Og så lover arrangørerne ren festivalstemning i sommersolen.Det er lørdag den 24.juni på Oceanvej 1, og der er gratis entré. Læs mere om eventet på Facebook.

Det var alt for denne gang. Rigtig god weekend fra Globalnyts redaktion!