specialstyrker, men også som kandidat til en plads i FN’s sikkerhedsråd. Her vil Danmark have en unik mulighed for at påvirke verdenssamfundets tilgang til disse komplekse kriser. Danmark bør bruge sit kandidatur til at sætte fokus på beskyttelse af de mest sårbare i væbnede konflikter – nemlig børn.
Når børn rekrutteres
Konflikter og kriser som den i Sahel går hårdt ud over børn – blandt de mest udsatte er de børn, der bliver rekrutteret til væbnede grupper. En af de seks mest alvorlige krænkelser af børns rettigheder ifølge FN. De mister deres barndom. De deltager i og bliver udsat for overgreb og lever med store psykiske mén, hvis de overhovedet overlever.
Red Barnet har på baggrund af research i Mali, Niger og Burkina Faso fra GERM (Migration Studies and Research Group) lavet en analyse af børn, der ender i kløerne på væbnede grupper. Analysen viser, at både drenge og piger helt ned til otteårsalderen bliver rekrutteret – og vi hører fra de interviews, der er lavet som del af researchen, at flere og flere børn bliver rekrutteret til væbnede grupper i regionen.
Der er mange forskellige årsager til, hvorfor børn bliver en del af væbnede grupper.
Nogle forældre betragter for eksempel det officielle skolesystem som ’vestligt/fransk’, og af religiøse årsager ønsker de, at deres børn skal i religiøse skoler eller tilslutte sig en bevægelse, som i mange tilfælde har en bevæbnet fløj. Der er eksempler på, at de væbnede grupper lokker med pengegaver og en motorcykel.
I nogle tilfælde bliver landsbybeboere truet til at sende børn til den væbnede gruppe mod at sikre landsbyen beskyttelse. Hvis beboerne siger nej, bliver landsbyen angrebet.
Børn, der ikke går i skole, er særligt sårbare over for rekruttering til væbnede grupper. Antallet af skoler, der er lukket på grund af angreb, er steget fra 3.300 for et år siden til over 4.000 i dag. Derfor har mange børn ikke længere mulighed for at komme i skole.
En del af løsningen er derfor at sikre skoler mod væbnede angreb. En indsats, som vi i Red Barnet oplever, at lokalsamfund aktivt deltager i.
Der er også brug for at øge indsatsen både gennem akut humanitær hjælp, der redder liv nu og her, og gennem bæredygtige muligheder for at skabe sig en bedre fremtid end den, de bevæbnede grupper kan tilbyde og lokker med.
Endelig skal der større fokus på konflikthåndtering og fredsskabelse i og mellem lokalsamfund. De bevæbnede gruppers strategier for rekruttering – blandt andet via sociale medier – må imødegås med både oplysningskampagner og alternative veje for lokale familier til at opnå sikkerhed, brød på bordet og en fremtid for deres børn.
Der er brug for at holde fokus på krisen i Sahel og for effektivt at følge op på donorkonferencen sidste år. Millioner af børns rettigheder og fremtid står på spil – og dermed også Sahels fremtid.
Danmark har en særlig rolle at spille i regionen – både i kraft af regeringens fokus på samtænkte løsninger og som kandidat til FN’s sikkerhedsråd. Men alle, der er engageret i Sahel, har en forpligtelse til at gøre mere.
Lad os omsætte løfterne fra sidste års Sahel konference til virkelighed.
Jakob Eilsøe Mikkelsen er områdeansvarlig for Afrika i Red Barnet.