Løkke vil beholde den danske ambassade i Tanzania

Bliver solnedgang til solopgang? I 2021 besluttede den daværende regering at lukke ambassaden i Dar-es-Salaam, men nu siger udenrigsministeren, at beslutningen bliver ændret.


Foto: David Stanley (CC BY 2.0)
Laurits Holdt

28. august 2023

I sidste uge kunne Globalnyt fortælle, at den danske ambassade i Tanzania annoncerede auktion over sit indbo i oktober som forberedelse til lukningen i 2024, som blev besluttet af den daværende S-regering i 2021. Men i et interview i Jyllands-Posten mandag løfter udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen sløret for, at den nuværende SVM-regering gør sig andre tanker.

I interviewet bebuder udenrigsministeren en kraftig oprustning af den danske udenrigstjeneste, der igennem de seneste 20 år er blevet voldsomt beskåret af skiftende regeringer, nogle af dem med Lars Løkke Rasmussen som statsminister.

Men nu er tonen en helt anden. Udenrigstjenesten skal oprustes – også i Afrika, og det er det, der kan forlænge livet for ambassaden i Tanzania.

Som Lars Løkke Rasmussen siger til avisen: ”Nu skal vi lige have bevillingerne på plads, men det er klart, at det er nok det første spørgsmål, der melder sig hos mig: Altså, hvad er klogskaben i at lukke en ambassade i Tanzania? Hvis vi nu skal dreje på rattet og faktisk begynde at opbygge vores tilstedeværelse, så skal vi nok ikke starte med at lukke den.”

Jyllands-Posten konfronterer også udenrigsministeren med den tilbagevendende kritik af, at udenrigstjenesten løbende er blevet beskåret. Kritikken er blandt andet kommet fra tidligere udenrigsministre og topdiplomater, der har peget på, at de gentagne nedskæringer har presset og udfordret diplomatiet i en række krisesituationer gennem de seneste årtier. 

Og så spørger avisen, Lars Løkke Rasmussen, om han har røde ører i dag, fordi han selv været med til at skære udenrigstjenesten kraftigt ned? 

Efter en kort tænkepause, lyder svaret: ”Ja, det har jeg nok.”