Livet i Maldiverne har ændret sig.
Strande og rev forsvinder og indsamling af regnvand er blevet sværere. Alt sammen på grund af ændringer i verdens klima.
Men landets bestræbelser på at gøre noget ved et globalt problem skaber også forandringer.
Selvom Maldiverne kun tegner sig for 0,003% af verdens samlede CO2 udledning, har den lille østat forpligtet sig til at blive en ressourceeffektiv lavemissionsøkonomi og bidrage til at nå målene i Paris-aftalen.
“Vi er et lille land med et meget lille bidrag til den globale udledning, men vi vil vise, at uanset hvor lille du er, er der stadig noget, du kan gøre”, forklarer Ali Shareef, direktør for Climate Change Department i Ministeriet for Miljø og Energi.
Sammen med repræsentanter fra flere regeringskontorer i Maldiverne har han deltaget i en uges workshop i København. Ugen er blandt andet blevet brugt på at arbejde med Maldivernes første toårige opdateringsrapport til klimakonventionen.
Det fladeste land i verden
Geografien og en økonomi baseret på turisme gør, at klimaforandringerne er en dobbelt trussel mod befolkningen i Maldiverne.
Det højeste punkt i Maldiverne er kun 2,4 m over havets overflade, hvilket gør landet til det fladeste i verden. Med tætbefolkede øer og kritisk infrastruktur tæt på kysterne er det yderst sårbart for en stigning i havets vandstand.
“Selv en stormflod kan oversvømme vigtig infrastruktur og forårsage betydelig skade,” siger Ali Shareef.
Strande og koralrev tiltrækker hvert år mere end en million turister til det lille land, og indtægten herfra danner rygraden i økonomien. Men klimaforandringerne truer med at ødelægge den smukke natur.
Næsten alle de omkring 1.200 øer i Maldiverne oplever erosion af strandene og stigende temperaturer ødelægger koralrevene, der ikke kun tiltrækker turister, men er hjemsted for massive økosystemer.
På samme tid har landet oplevet ændringer i nedbørsmønstre. Regnvand bruges både som drikkevand og til madlavning, og ifølge Ali Shareef har ændringer i klimaet og regnmønstre allerede medført mangel på vand.
Et land forpligtet til CO2 reduktion
En delegation fra Maldiverne har tilbragt en uge hos UNEP DTU Partnership, et samarbejde mellem FN’s miljøprogram, det danske udenrigsministerium og DTU, for at modtage træning i udarbejdelsen af de toårige opdateringsrapporter til FN’s klimakonvention. Disse rapporter indeholder opdateringer af den udledning af drivhusgasser, oplysninger om afhjælpende foranstaltninger samt behov og støtte modtaget.
På trods af Maldivernes marginale bidrag til den globale udledning af drivhusgaser har landet forpligtet sig til at reducere sin udledning og opfylde Paris-aftalens mål.
Træningen gives af eksperter fra UNEP DTU Partnership og dækker forskellige elementer som usikkerhedsanalyse og IPCC’s software. Derudover deltager en ekspert i overvågning, rapportering og verifikation fra det danske konsulentfirma NIRAS.
UNEP DTU Partnership har udviklet grundstenen
Maldiverne har tidligere modtaget støtte fra Global Environmental Facility gennem UNEP DTU Partnership til at udarbejde landets bidrag til Paris-aftalen.
Før dette var UNEP DTU Partnership med til at udarbejde en strategi for, hvordan Maldiverne kan fortsætte landets udvikling og samtidig mindske udledningen af CO2. Denne model har siden været grundstenen for klimarelaterede initiativer i hele i Maldiverne.
“UNEP DTU Partnership har udviklet en enkel model, som vi har været i stand til at fortsætte arbejdet med og anvende på vores arbejde med klimaforandringer og vedvarende energi. Eksperterne i UNEP DTU Partnership er på forkant med informationer om klimatilpasning og afhjælpning “, siger Ali Shareef om samarbejdet.
Olieimporten tager 20% af BNP
At blive en økonomi med lav kulstofudledning handler ikke kun om klima og CO2. Hver gang Maldiverne tjener fem dollars, bliver en af dem brugt til at købe og importere olie.
I et land, der lige så sent som i 2011 gik fra at være på listen over de mindst udviklede lande til nu at være betegnet som et udviklingsland, vil en overgang til mere vedvarende energi også være til gavn for det nationale budget.
“Hvis vi kan reducere afhængigheden af olie, kan vi bruge de sparede penge til sundhedssektoren og andre sektorer, hvor behovet er stort. Plus vi vil få en bæredygtig energikilde til fremtiden,” forklarer Ali Shareef.
Lige nu fokuseres der på at implementere mere solenergi. Til det formål har regeringen fritaget udstyr til vedvarende energi fra importskatter og arbejder på at reducere risici for investeringer i den private sektor.
Målet er at overbevise den private sektor om, at der kan tjenes penge på solenergi, og på den måde ændre energisektoren i den lille østat. Fordi selvom Maldiverne er ansvarlige for en ubetydelig del af den globale CO2-udledning, ved de kun for alt godt, at klimaforandringerne skal tages alvorligt.
Som Ali Shareef siger:
“Når det handler om klimaændringer, betyder størrelsen ikke noget”