Marie Saga Andreassen er projektleder i Turning Tables.
Marrakech-regionen i Marokko er udfordret af høj ungdomsarbejdsløshed og begrænsede muligheder for kvinder på arbejdsmarkedet.
I landets byområder ligger ungdomsarbejdsløsheden på 47 procent, hvilket understreger behovet for både målrettet opkvalificering og innovative løsninger, der kan skabe nye jobmuligheder og fremme økonomisk uafhængighed.
Med støtte fra CISU har Turning Tables lanceret et projekt, der integrerer unge kvinder i den voksende kreative økonomi og som skal åbne døren til nye fremtidsmuligheder.
“Vores tilgang handler om at bygge bro mellem unge kvinder med digitale kompetencer og kvindelige kunsthåndværkere, som har årtiers erfaring,” siger Abdellah Aboulhamid, der lokal koordinator på projektet.
“På den måde skaber vi ikke kun økonomiske muligheder, men bevarer og fremmer også den lokale kulturarv.”
I projektet har 32 unge kvinder gennemført et intensivt træningsforløb, hvor de har udviklet professionelle færdigheder inden for grafisk design, creative content og digital forretningsudvikling.
Gennem forløbet har kvinderne lært at starte og drive online virksomheder baseret på varer fra lokale kvindekooperativer, hvilket har styrket deres muligheder for selvforsørgelse og adgang til arbejdsmarkedet.
Deltagerne blev inddelt i grupper baseret på deres forskellige kompetencer og fik tildelt startkapital til at realisere deres idéer. Flertallet af grupperne arbejder fortsat sammen efter projektets afslutning.
Et andet mål for projektet var at skabe et stærkt samarbejde mellem de unge kvinder og de lokale kvindekooperativer, der producerer traditionelt kunsthåndværk.
De kvindelige producenter får gennem projektets forretningsmodel en retfærdig betaling for deres arbejde, hvilket styrker deres økonomiske situation.
En model for bæredygtig vækst
Projektet har ikke kun styrket de deltagende kvinders økonomiske muligheder, men også skabt et netværk, hvor de kan dele erfaringer og ressourcer. Netværket fungerer som et professionelt fællesskab, der giver adgang til mentorer og samarbejdspartnere, og dermed gør kvinderne bedre rustet til fremtidige udfordringer.
Samarbejde mellem digitale entreprenører og traditionelle håndværkere har åbnet dørene til markeder, der tidligere var uden for rækkevidde for kooperativerne.
Et eksempel på dette er kooperativet Al Kawthar, hvor 40 procent af de ansatte er kvinder med handicap, herunder døve og stumme. Gennem projektet har disse kvinder fået nye muligheder for at præsentere og sælge deres håndværk på digitale platforme.
Med erfaringerne fra pilotprojektet arbejder Turning Tables nu på at udvikle en model, der kan udbredes til flere regioner og nå endnu flere kvinder. Målet er at skabe bæredygtig vækst i den kreative digitale sektor og samtidig fremme ligestilling og kvinders deltagelse på arbejdsmarkedet.
Initiativet er et vigtigt skridt mod at tackle de sociale og økonomiske barrierer, som unge kvinder i regionen står overfor, og viser, hvordan teknologi og samarbejde kan skabe varig forandring.
Indlægget er udelukkende udtryk for skribentens holdning.
Ligger du inde med et perspektiv eller et emne, du gerne vil diskutere? På Globalnyt er alle velkomne i vores debatsektion, så tag endelig kontakt.
Er debatindlægget klar, eller har du et udkast eller blot en idé, så send os meget gerne en mail til [email protected]