“Christian Friis Bach er uden tvivl det mest oplagte og rigtige valg til posten som udviklingsminister”.
Sådan siger forkvinde i Mellemfolkeligt Samvirke, Trine Pertou Mach, om udnævnelse af den erfarne udviklingsekspert til ministerposten efter Venstremanden Søren Pind.
Forventningen hos hende er, at velkomst-hilsnerne fra de danske NGOer vil være “overstrømmende positive”, men hun minder også Friis Bach om, at løfterne om at få fattigdomsorienteringen tilbage i dansk udviklingspolitik hurtigt skal blive til mere end hensigtserklæringer.
– Der er mange gode tanker i det udenrigspolitiske oplæg, som blev fremlagt af S, SF og De Radikale før valget; især ønsket om at opprioritere støtten til verdens småbønder samt rense bistanden for udgifter til sikkerhedspolitik, asylpolitik etc., siger Trine Pertou Mach.
– Det forventer vi, at Christian Friis Bach fører ud i livet hurtigst muligt, og at den ny regering lever op til sit løfte om (igen) at nå op på én procent af (bruttonational-indkomsten) BNI i udviklingsbistand, fortsætter MS-forkvinden, der politisk er engageret i Socialistisk Folkeparti.
Mellemfolkeligt Samvirke har en række konkrete ønsker til Danmarks nye regering og Christian Friis Bach.
– Danmark står over for en historisk mulighed for at gøre verden til et bedre sted blandt andet ved at sikre, at hensyn til udviklingslande bliver skrevet ind i EU’s kommende landbrugspolitik og at topmødet om bæredygtig udvikling i Rio de Janeiro næste juni leverer en aftale, som gavner verdens fattigste, siger Trine Pertou Mach.
– Danmark skal nu gå forrest og sikre, at vi får gjort en reel forskel. Næsten en milliard mennesker går hver dag sultne i seng til trods for, at vi som verden kan lave om på det, slutter hun.
6 ØNSKER TIL den nye regering
Mellemfolkeligt Samvirke har 6 konkrete ønsker for dansk udviklingspolitik:
1)
Brug en langt støre del af dansk u-landsbistand til at støtte verdens fattige landmænd- og kvinder
USA, Australien og Storbritannien går forrest i kampen mod sult og giver penge til en fond, som netop sørger for investering i landbrugssektorens fattigste bønder. Her bør Danmark følge op og bidrage massivt. Ingen u-lande bør mangle penge til at bekæmpe sult.
2)
Benyt Danmarks formandskab i EU i første halvår af 2012 til at sætte udviklingslande på dagsordenen i forhandlingerne om den ny EU-landsbrugspolitik
Den massive europæiske landsbrugsstøtte betyder ikke kun noget for bønder i Europa, men gør det muligt for europæiske virksomheder at udkonkurrere lokale bønder og producenter i udviklingslande.
3)
Lav en plan for Danmarks energiforbrug, som ikke tager landbrugsjord fra fattige i syd
Biobrændstoffer fremstillet af fødevareafgrøder driver prisen på mad i vejret, og fattige bønder skubbes væk fra den landbrugsjord, de ellers skulle dyrke mad på.
4)
Gå sammen med Frankrig og Tyskland om en skat på finansielle transaktioner
Selv en meget lille afgift kan give enorme summer til kampen mod sult og fattigdom. Oveni vil det dæmpe skadelig finansspekulation.
5)
Lev op til løfterne fra COP15 (klimakonferencen i København)
Verdens lande blev i Danmark enige om at give “nye og yderligere penge” til en international klimafond, som skal hjælpe udviklingslande med klimatilpasning. I Danmark er størstedelen taget fra udviklingsbistanden, hvilket er i direkte strid med aftalen.
6)
Brug udviklingsbistanden på udvikling – ikke asylcentre og erhvervsstøtte
Danmarks udviklingsbistand skal gå til at forbedre forholdene for verdens fattigste. Det sker ikke, når vi bruger enorme mængder af bistanden på alt muligt andet som asylcentre, erhvervsstøtte til store firmaer og sikkerhedspolitik.
Yderligere oplysninger hos:
Trine Pertou Mach, på tlf. 23 35 09 65 eller
pressechef Sara Schlüter på tlf. 60 43 43 21