I januar drager en dansk erhvervsdelegation til Mexico for at møde landets største landbrugs- og fødevarevirksomheder. De mexicanske virksomheder investerer massivt i nyt udstyr og nye teknologier, og de har et godt øje til dansk knowhow på området. Muligheden for at udvide den danske eksport til verdens 15.-største økonomi er stor, men med valget af den venstrenationalistiske præsident Andrés Manuel López Obrador, i folkemunde AMLO, er risikoen steget i takt med potentialet.
Den 1. december blev den nye præsident højst usædvanligt indsat med røgelse, fjerpragt og renselsesceremoni for at markere folkets indianske rødder. I spidsen for sit fire år gamle parti, det venstreorienterede MORENA, vandt han overbevisende valget i juli på løfter om et radikalt kursskifte, hvor der skal gøres op med korruption, evigt stigende kriminalitet og vold samt en grisk elite.
Blandt vælgerne er opbakningen og forventningerne tårnhøje, men AMLO er hurtigt raget uklar med investorerne, der frygter, at valget også bliver et brud med flere års stabil, men ikke prangende, økonomisk vækst.
En mand af folket
AMLO er folkets mand, og det gør han meget for at vise. Ud over at åbne præsidentboligen for offentligheden, nedsætte sin egen løn, sælge præsidentjetten og fjerne præsidentembedets immunitet over for retsforfølgelse så har han også gjort flittig brug af ”consultas” – uofficielle folkeafstemninger – til at legitimere sin politik. I oktober gennemførte han en consulta, hvor kun 1,1 mio. mexicanere deltog. Flertallet stemte for at stoppe konstruktionen af den nye internationale lufthavn i Mexico City. Et projekt, som allerede var delvist færdigt, og som var budgetteret til at koste 80 mia. kroner – eller det, der svarer til et par Storebæltsbroer.
Beslutningen om at stoppe et milliardprojekt midt i opførelsen samt forretningsfjendske ytringer om bank-, mine- og oliesektoren har skabt centimeterdybe panderynker hos investorer. I slutningen af oktober førte det til en styrtdykkende mexicansk peso, forhøjede renter på mexicanske statsobligationer og et blødende aktiemarked. Og som AMLO og hans folk er ved at erfare, er det ikke gratis at stoppe et milliardprojekt, når der bl.a. allerede er udstedt obligationer for mange mia. dollars med pant i lufthavnen.
Præsidenten har dog også gode idéer, fx at forbedre forholdene for studerende, ældre og fattige. Og så vil han investere kraftigt i fx olieudvinding og flere store byggeprojekter, som skal skabe over fire pct. vækst om året. Men kan AMLO finansiere alle sine projekter uden at hæve skatterne, som han har lovet ikke at gøre? Djævlen ligger i detaljen, og indtil videre har detaljerne i AMLOs planer været yderst sparsomme, hvorfor de finansielle markeder venter i spænding på fremlæggelsen af statsbudgettet på lørdag. Hvis AMLO ikke genvinder investorernes tillid, kan omkostningerne ved at afbryde lufthavnen blive ubetydelige sammenlignet med en eventuel kapitalflugt.
Stadig et stærkt marked
På trods af lidt tågede politiske udsigter kommer den danske erhvervsdelegation til et land med muligheder. Den nye frihandelsaftale USMCA mellem USA, Canada og Mexico har udryddet den værste økonomiske usikkerhed i Mexico. Der vil stadig være økonomisk vækst i de kommende år, og med ca. 130 mio. indbyggere og en efterhånden ret købekraftig middelklasse er der masser af muligheder for at få afsat danske forbrugsvarer.
Den mexicanske energisektor har måske det største potentiale for dansk eksport, da der bliver investeret massivt i vedvarende energi i disse år, samtidig med at AMLO vil sikre energiforsyningen ved at øge olieproduktionen. Hvis han får gang i sine infrastrukturprojekter, kan der også være muligheder for danske virksomheder her.
Danske landbrugs- og fødevarevirksomheder bør også holde øje med Mexico. Delegationen i januar rejser til Mexico med et nyt kreditkortkoncept ved navn Shopping Lines, som gør det nemt for de mexicanske landbrugskooperativer at få konkurrencedygtig finansiering til indkøb af dansk teknologi, og interessen for det er til stede i Mexico.
Denne analyse har været bragt i Jyllands-Posten.