Mindstelønnen hæves i Cambodjas største eksportsektor

Forfatter billede

Af Bue Heckmann, U-landsnyt.dk

Cambodjas regering har besluttet at hæve minimumslønnen for ansatte i tekstilbranchen med 28 procent fra næste år. Fagforeningerne er dog ikke tilfredse med den nye aftale. 

Efter længere tids uenigheder mellem arbejdsgiverne og fagforeningerne har Cambodjas regering netop vedtaget at hæve minimumslønnen i landets tekstilindustri fra 100 til 128 amerikanske dollars om måneden.

Dermed kommer lønningerne, inklusiv bonusser og støtte til kost og logi, op på mellem 147 til 156 amerikanske dollars i gennemsnit, for de cirka 500.000 arbejdere der er beskæftiget i det sydøstasiatiske lands vigtigste eksportsektor.

En komité med 25 repræsentanter fra både arbejdsgivere, arbejdere og regeringen stemte for en lønforhøjelse til 123 dollars, men premierminister Hun Sen gik personligt ind og fik forhøjet minimumslønnen til 128 dollars.

Ingen parter tilfredse

Forhøjelsen bringer dog hverken smil frem blandt fagforeningerne eller arbejdsgiverne.

Arbejdsgiverne havde således satset på, at minimumslønnen kun ville blive hævet til 110 dollars og selv om de støtter aftalen, forventer deres talsmand Nang Sothy, at de øgede omkostninger vil lukke mellem 30 til 50 fabrikker.

Medmindre premierministeren giver virksomhederne ekstra skattelettelser.

Endnu værre står det til blandt fagforeningerne, der havde satset på at minimumslønnen ville blive hævet til 140 dollars om måneden og derfor endnu ikke har besluttet sig for, om de vil støtte aftalen officielt.

Deres talsmand, Ath Thon, udtaler således til Radio Free Asia ”Vi er ikke tilfredse med deres forslag. Det er ikke godt nok i forhold til hvad vi havde forventet. Den nye minimumsløn svarer ikke til arbejdernes udgifter. ”

Vestlige virksomheder spiller en stor rolle

Tekstilindustrien er en vigtig sektor for Cambodjas økonomi da den står for 52 procent af al landets eksport og således er afhængig af at store internationale mærker, såsom Hennes & Mauritz og Zara, bliver ved med at købe beklædningsvarer i Cambodja.

I 2013 eksporterede sektoren tøj for fem millioner dollars til store europæiske og amerikanske tøjmærker.

Hidtil har de vestlige virksomheder støttet fagforeningernes arbejde for at øge minimumslønnen.

Ifølge britiske The Guardian skrev virksomhederne i onsdags et brev, hvori de anførte, ”at vores købspraksisser vil gøre det muligt at udbetale en fair leveløn og øgede lønninger vil blive reflekteret i vores priser”.

En række nærliggende lande, såsom Burma (50-60 dollars) og Bangladesh (68 dollars), har stadig lavere minimumslønninger i tekstilindustrien.

Derfor har International Labour Organization (ILO) også opfordret virksomhederne til at støtte de cambodjanske fabrikker og betale dem en pris, der afspejler deres øgede udgifter til lønninger.