Situationen i Zimbabwe er nu så katastrofal, at landet ikke længere selv kan løse problemerne. Den danske regering skal rejse sagen i FN og kræve, at verdensorganisationen kommer mere på banen, anfører Mellemfolkeligt Samvirke i en presseudtalelse fredag.
Situationen i Zimbabwe befinder sig på et niveau, hvor hverken regering, opposition eller civilsamfund i landet selv kan løse konflikten. Det internationale samfund og i særdeleshed FN bør gribe ind, mener Mellemfolkeligt Samvirke
– Vi skal have FN på banen nu, og vi opfordrer derfor den danske regering til at gå til FNs generalsekretær, Ban Ki-moon, og foreslå en særlig udsending til Zimbabwe. Samtidig bør man fra dansk side overveje, om man kan få rejst sagen i Sikkerhedsrådet. Der er desperat brug for en neutral instans til at sikre en langsigtet plan for stabilisering og demokratisering i Zimbabwe, siger Frans Mikael Jansen, generalsekretær i Mellemfolkeligt Samvirke, der har haft landekontor og arbejdet i Zimbabwe siden begyndelsen af 1980erne.
Læg pres på naboerne
Mellemfolkeligt Samvirke mener desuden, at Danmark bør øge presset på Zimbabwes nabolande – i særlig grad den sydafrikanske regering.
– Danmark skal trække på sine gode forbindelser til de 11 lande i det sydøstlige Afrika (også kaldet SADEC-landene), der modtager støtte fra os. Det skal stå klart for de lande, at deres politiske opbakning til diktatoren Mugabe er fuldstændig uacceptabel i en situation, hvor menneskerettigheder krænkes i en grad, som de gør nu, anfører Frans Mikael Jansen.
Sats på civilsamfundet
Krisen i Zimbabwe viser med al tydelighed, at løsningen ikke blot kan findes i nødhjælp og katastrofebistand, men også skal fokusere på at engagere befolkningen. Danmark bør styrke sin indsats over for civilsamfundet og bidrage til den langsigtede samfundsopbygning, mener Mellemfolkeligt Samvirke.
– Det bedste bud på en varig løsning er at samle civilsamfundet (kirkerne, NGOerne m.fl.). Det er de eneste, der i dag har den nødvendige tillid i lokalbefolkningen; de politiske partier har spillet fallit og statsmagten står uden legitimitet, siger Frans Mikael Jansen.
Han fortsætter:
– Mellemfolkeligt Samvirke arbejder ihærdigt på at støtte initiativer til at samle civilsamfundet. Det er desværre endnu fragmenteret, men den eneste holdbare løsning er, at det civile samfund samler sig om en bred folkelig proces mod et mere demokratisk Zimbabwe. Det er vores pligt at understøtte den indsats.
Mellemfolkeligt Samvirke har i mange år via sit kontor i Zimbabwes hovedstad, Harare, virket for fattigdomsbekæmpelse og demokratisering samt for at bevare og fremme civilsamfundets rettigheder, som ofte har været under hårdt pres.
MS støtter bl.a. Social Forum i Zimbabwe og Crisis Coalition samt en række andre partnere, som arbejder for demokrati og civile rettigheder.
Baggrund
Zimbabwe – en tikkende bombe?
Hvorfor er der krise i landet?
Zimbabwes førende oppositionsleder, Morgan Tsvangirai, har været fængslet og siden på hospitalet, hvor han har fået konstateret et kraniebrud på baggrund af politiets hårdhændede behandling. De seneste dage har politi og myndighed slået hårdt ned på ellers lovlige demonstrationer og indført både udgangs- og forsamlingsforbud i direkte strid med forfatningen.
Hvad er status for udviklingen i Zimbabwe?
Situationen forværres dag for dag i et land, der tidligere var kendt som et af Afrikas foregangslande. Med en stabil eksport og et velfungerende uddannelsessystem, der sikrede landet en læsefærdighed på hele 85 procent, var Zimbabwe kendt som en succes historie. Men siden 1996 er økonomien halveret i et tempo, som man aldrig tidligere har oplevet på verdensplan.
Inflationen forventes at vil nærme sig et astronomisk tal på 4.000 procent, den gennemsnitlige levealder er faldet fra 62 til 35 år på 15 år og l80 procent af befolkningen lever allerede under fattigdomsgrænsen
Hvordan er livet i Zimbabwe?
Ganske forfærdeligt for langt de fleste. Der hersker omfattende tørke i mange egne og med stigende arbejdsløshed på over 70 pct. står mange uden job og levegrundlag. Den økonomiske tilbagegang betyder, at mange virksomheder har måttet dreje nøglen om og de fleste mennesker forsøger i dag, at forsørge sig ved selvforsyning. Samtidig er mange hundrede tusinde blevet smidt ud af deres primitive boliger, som blev ryddet tilbage i 2005 under den regerings-ledede Operation Murambatsvina.
Er Mugabe i Vanskeligheder?
Nogle hævder, at den nuværende konflikt skulle være begyndelsen på enden for præsident Mugabes 27 år ved magten – men det kan stadig være lang vej igen. På trods af sine 83 år har Mugabe selv erklæret, at han agter at fortsætte frem til 2010 og ikke har nogen planer om at give magter fra sig – selv om flere højt placerede politikere i hans eget parti ZANU-PF har krævet hans afgang. Med fortsatte magtkampe, tvivl om militærets og trossamfundenes holdning, samt intern uenighed i oppositionen kan et magtskifte have meget lange udsigter.
Hvad med oppositionen?
Morgan Tsvangirais Movement for Democratic Change (MDC) blev stiftet I 1999 for at fravriste præsident Mugabe magten, men har endnu ikke været i stand til at indfri sin målsætning.
Siden 2005 blev MDC således opdelt i 2 fraktioner, hvor den vestligt uddannede professor Mutambara i dag leder den nye udbrydergruppe, som er en protest mod den hårdhændede og autoritative ledelsesstil hos Tsvangirai, der ved flere lejligheder har handlet i modstrid med et flertal i sit eget parti.
Den interne konflikt i MDC anses som en af de største forhindringer for et magtskifte og der investeres således store ressourcer i at samle de 2 fløje, som også i den seneste tid har demonstreret sammen.
Hvad gør det internationale samfund?
På baggrund af de omstridte valg i 2002 og 2005 har USA og EU indført sanktioner overfor Mugabe og hans nærmeste tilhængere. De er således blevet forbudt at rejse ind i og have finansielle besiddelser i både EU og USA. Senest er det foreslået at netop disse sanktioner skulle udvides til at dække flere af de højt placerede omkring Mugabe og ZANU-PF.
Tilt trods for vestlige sanktioner har de omkringliggende nabolande i det sydlige Afrika ikke skredet til handling, bortset fra enkeltstående udtalelser. Mugabe nyder fortsat stor respekt for sin indsats overfor den britiske kolonimagt og gentagne fordømmelser af Vestens syn på afrikanerne.
Endelig har præsident Mugabe arbejdet ihærdigt for at styrke Zimbabwes handelsaftaler med den nye stormagt på det afrikanske kontinent, Kina.
Mellemfolkeligt Samvirke, 16. marts 2007
Yderligere oplysninger hos Mellemfolkeligt Samvirkes generalsekretær Frans Mikael Jansen: 2028 0844 og kommunikationsmedarbejder Helle Vincentz: 77 38 00 78 / [email protected]