MSF-pres giver resultat: Ny aids-medicin til u-landene

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Det amerikanske medicinalfirma Abbott Laboratories har givet efter for internationalt pres og indvilget i at sælge en ny varmeresistent aids-medicin, Kaletra, til Læger uden Grænser (MSF) til brug i u-landene, skriver MSF i sit seneste elektroniske nyhedsbrev.

Selv om det er et skridt i den rigtige retning, kræver MSF, at den livsnødvendige medicin gøres tilgængelig for alle aids-patienter i mellemindkomst- og udviklingslandene, og til en pris der er til at betale.

MSF bestilte i marts et stort parti af anden-generations aids-medicinen Kaletra fra Abbott Laboratories, der har udviklet medicinen. Men medicinalfirmaet afviste den gang både at sælge medicinen til MSF til behandling af aids-patienter i u-landene og at afhænde den til en lavere pris.

Kaletra (lopinavir/ritonavir) behøver ikke at blive opbevaret i køleskab og er derfor særlig velegnet til brug i varme egne. Kaletra er vigtig i behandlingen af aidspatienter, der har udviklet resistens over for førstegenerations aids-medicin.

Prisen for at behandle en aids-patient med andengenerations udgaven af Kaletra i u-landene er godt 3.000 kr. om året. Det er 5 gange mere end prisen for at behandle med førstegenerations medicin.

For at lægge pres på Abbott Laboratories gennemførte MSF i april en stor international underskriftskampagne blandt ledende læger og forskere for at sikre nem og billig adgang til Kaletra for aids-patienter i Den 3. Verden.

Blandt de danske underskrivere var professor Peter Skinhøj fra Rigshospitalets epidemiklinik og speciallæge i tropemedicin og infektionsmedicin Søren Thybo fra Rigshospitalets epidemiafdeling.

Det er den underskriftindsamling, Abbott har givet efter for, og derfor nu har accepteret at sælge Kaletra til MSF til brug i lande som Kenya, Nigeria, Zimbabwe, Cameroun, Uganda og Malawi.

Nægter stadig salg til mellemindkomstlande

Abbott afviser imidlertid fortsat at sælge Kaletra til brug i u-lande, hvor aids-patienterne bliver behandlet af andre end MSF, og i mellemindkomstlande som Sydafrika, Guatemala og Thailand.

MSF fortsætter derfor presset på Abbott for at få medicinalfirmaet til at gøre Kaletra tilgængelig for alle patienter i udviklingslandene, og ikke kun for de, der bliver behandlet af MSF, samtidig med at de sælger den til en pris, der er til at betale.

Læs mere på www.msf.dk