Myrdet biskop fra El Salvador kåret som helgen

oscar_romero
Udsnit af vægmaleri af den myrdede ærkebiskop Óscar Romero på Universidad de El Salvador i San Salvador. Se hele billedet på nedenstående link.
Foto: Douglas Radamez Barahona, Giovani Ascencio Ardón og Raul Lemus (CC BY-SA 3.0)
Laurits Holdt

Pave Frans kårede søndag den elsalvadoranske ærkebiskop Óscar Romero til helgen under en ceremoni i Vatikanet.

Óscar Romero blev dræbt af soldater under en gudstjeneste 24. marts 1980. Drabsmanden og hans medsammensvorne er aldrig blevet identificeret, men i 2004 blev den forhenværende kaptajn i militæret Alvaro Saravia dømt for medvirken til drabet ved en domstol i USA.

En FN-nedsat sandhedskommission konkluderede i 1993, at den højreorienterede politiker og dødspatruljeleder Roberto D’Aubuisson havde beordret drabet. D’Aubuisson døde i 1992 af kræft.

Under ceremonien søndag bar paven den blodplettede kåbe, som Óscar Romero bar, da han blev dræbt.

Blev kåret til martyr i 2015

Ærkebiskoppen blev i 2015 kåret som martyr og at han skulle trinet længere op og kåres til helgen har længe været et stort ønske blandt mange af Latinamerikas katolikker.

Han er i dag elsket af mange i El Salvador og Latinamerika fordi han i deres øjne kritiserede begge sider i konflikten for deres angreb på civile. 

Men ikke alle elsker ham. På den ekstreme højrefløj opfattes han som en guerilla i præsteklæder, skriver BBC.

I 1980 var El Salvador præget af en dyb konflikt mellem landets politiske fløje og hæren brugte dødspatruljer og tortur i forsøget på at kvæle den venstreorienterede oprørsbevægelse. 

Den 23. marts appellerede han til landets soldater om at stoppe drabene og torturen. Om aftenen den følgende dag afholdt han gudstjeneste i et kapel på et hospital i hovedstaden San Salvador. Netop som han var færdig med at tale, trådte en mand ind i kapellet og affyrede et eller to skud mod ham, som ramte ham i hjertet. Drabsmanden forlod kapellet og forsvandt i en bil.

Hans begravelse udviklede sig til den største demonstration i landets historie med omkring 250.000 deltagere.

I de næste 12 år lå landet i borgerkrig, som menes at have kostet 75.000 mennesker livet.

Et mirakel

For at blive kåret som helgen, skal personen tilskrives et eller flere mirakler. 

For Romeros vedkommende skete det mirakel, som er godkendt af Vatikanet, i 2015 – altså 35 år efter hans død. 

En 35-årig kvinde, som netop havde født, blev diagnostiseret med en dødelig sygdom. Hendes mand fik af lægerne at vide, at han skulle gå hjem og bede for hendes liv, for udsigterne var ikke gode. 

Da han åbnede sin bedstemors gamle bibel, fandt han et billede af Óscar Romero og han bad derfor til den myrdede ærkebiskop. Måneden efter kom kvinden sig fuldkommen.