Når bistand er til besvær

gettyimages-512138292
Den tropiske storm Winston ramte Fiji 20. februar 2016 og knuste blandt andet Naresh Kumars hus i Tuvu Lautoka.
Foto: Feroz Khalil for Mai Life Magazine via Getty Images.
Laurits Holdt

3. april 2019

Stormen Winston, der ramte stillehavsnationen Fiji i februar 2016, var en af de værste storme i landets historie. 44 omkom og flere end 40.000 huse blev beskadiget eller helt ødelagt. Det gik blandt andet ud over 229 skoler.

Da redningsarbejdet og oprydningen var færdig og genopbygningen gik i gang bød flere lande ind med konkrete projekter. For eksempel tilbød den indonesiske stat og det amerikanske søværn at genopbygge skoler, hvlket regeringen takkede ja til.

En af de ødelagte skoler var Queen Victoria School i byen Nasinu. Her stod indoneserne for genopbygningen og skolen blev genåbnet i januar 2017.

Et stykke tid efter at den stod færdig, opdagede man at konstruktionen vist ikke levede op til de gældende standarder i Fiji. Opdagelsen betød, at der blev sendt bud efter byggemyndighederne og det endte med en beslutning om, at skolen skulle genopbygges én gang til.

Nogenlunde samme historie kommer fra St John’s College i byen Cawaci. Her var det amerikanere, der stod for genopbygningen.

Ifølge Radio New Zealand International (RNZI) blev begge genopbygninger udført uden at rådføre sig med lokale byggeeksperter og der blev i vidt omfang brugt præfabrikerede elementer, som indoneserne og amerikanerne havde med hjemmefra.

Landets rigsadvokat Aiyaz Sayed-Khaiyum oplyser ifølge RNZI, at både Indonesien og det amerikanske søværn har indvilget i at betale for de nye genopbygninger af de to skoler.