Når du spiser den sidste fisk – tema fra WWF om de truede fiskebestande

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Danskerne indtager store mængder fisk, formentlig uden at tænke nærmere over, at mange af dem er truede, andre på vej til helt at forsvinde fra verdenshavene.

Det vil WWF Verdensnaturfondens danske afdeling nu gøre noget ved. December-udgaven af organisationens tidsskrift “Levende Natur” er helliget dette tema, og “dykker derfor ned i dybet og ser nærmere på livets tilstand i de blå oceaner”, hedder det i omtalen på websitet www.wwf.dk

Det hedder videre:

Fiskeflåder henter hver dag tonsvis af fisk op fra verdens have. Ofte langt flere end bestandene kan bære.

Konsekvensen? Over 70 procent af verdens fiskebestande er i dag enten fisket til det yderste, truet eller på grænsen til at uddø.

Fortsætter udviklingen, vil vandmænd og orme stort set være det eneste levende, fiskere kan hente op af havet i midten af dette århundrede.

Heldigvis findes der løsninger for både fiskeindustrien og forbrugerne.

Man kan læse hele det tankevækkende temanummer ved at downloade det på
http://www.wwf.dk/dk/Menu/Nyheder/Levende+Natur/December+2010/Levende-Natur-December-2010

Her en forsmag på temaet, som indledes med en lederartikel af Verdensnaturfondens generalsekretær, Gitte Seeberg:

Fisk er sundt, og ”det er der ingen ben i”. Med Minna og Gunnar i front har Fødevarestyrelsen i flere år slået et slag for budskabet om, at vi skal spise mere af “alt godt fra havet”.

Meget tyder på, at der bliver lyttet, danskerne spiser nemlig flere og flere fisk. Alene sidste år blev der lagt 500 tons flere fisk i indkøbsvognen end året før.

Men de færreste ved, hvor fisken, de køber, kommer fra, eller hvordan den er hentet op af havet. 8 ud af 10 danskere kan ikke fortælle den slags facts om fisken på middagsbordet, viser en ny undersøgelse fra FDB.

Tallet overrasker ikke. Det er nemlig ikke til at se, at ålen i køledisken er tæt på udryddelse, eller at tunbøffen kan trække en lige linje til et omfattende piratfiskeri.

Over 70 procent af verdens fiskebestande er i dag enten fisket til det yderste, truet eller på grænsen til at uddø. En stor del af fiskeriet foregår ulovligt uden om kvotesystemer og fiskeriaftaler.

Fiskermetoder, der ødelægger koraller og andet liv på havbunden, er endnu en usynlig ingrediens, man som forbruger let kommer til at støtte, når der står fisk på indkøbssedlen.

Det samme gælder de gigantiske mængder af uønskede fisk og havdyr som delfiner og skildpadder, der bliver smidt døde tilbage i havet igen ved mange fiskerier.

Siden 2007 har WWF’s fiskeguide “Hva for en fisk?” derfor hjulpet forbrugerne med at vælge de bæredygtige fisk, som heldigvis også ligger i frysediskene.

Guiden er nu klar i en opdateret version her i bladet. Tag den med, når du handler, og find vej til de grønne fisk.

I den anledning går “Levende Natur” også i fisk med et helt temanummer dedikeret til livet under havoverfladen.

Rigtig god læselyst!