Nepal: Det glemte land

Forfatter billede

Af Morten Søgaard, U-landsnyt.dk

Nye tiltag skal bane vejen for det fattige og historisk set ustabile land. Øgede udenlandske investeringer er et skridt i denne retning, og i næste måned drager en dansk erhvervsdelegation afsted for at udforske erhvervs- og partnerskabsmuligheder.

Landet med bjergenes konge, Mt. Everest, og fødested for Buddha er stadig blandt verdens fattigste. Men en række faktorer gør, at landet har udviklingspotentiale inden for flere sektorer. Det kan være en ny mulighed for danske virksomheder.

”Nepal er et glemt land blandt danske virksomheder. Det er ikke det første land som små og mellemstore virksomheder tænker på, når de gerne vil lave investeringer og ud på nye markeder,” fortæller Sara Krüger Falk, fra afdelingen for grøn vækst under Danida /udenrigsministeriet.

En ny begyndelse

For Nepal markerer året 2006 en ny begyndelse, her endte en 10-års borgerkrig mellem regeringen og maoister.

Siden er en demokrati-seringsproces indledt med overgang fra en monarkisk konstitution til en føderal. Landet er i en opbygningsfase men med øget levestandart og økonomisk vækst.

Der er i løbet af de sidste syv år sket en halvering af den del af befolkningen, der lever under fattigdomsgrænsen på 1,25 dollars pr. dag, og indskrivning af børn i skolerne er kraftigt stigende. Samtidig er vækstraten steget til 4.9 pct. af BNP.

Ifølge det seneste landepolitikpapir fra Danida er opbygningen af retslige og politiske instanser, også på et lokaltpolitiske plan, afgørende for, at der kan opnås legitimitet i befolkningen – se mere på http://nepal.um.dk/en/danida-en

Ligeledes bør fokus være rettet mod bekæmpelse af korruption for bl.a. at kunne tiltrække udenlandske investeringer.

Et andet vigtigt fokusområde er at etablere infrastrukturelle tiltag som at udvikle elektricitetsforsyningen og udbedre vejnettet bl.a for at sikre erhvervslivet gode forhold.

Kort over Nepal

Den danske forbindelse

Nepal blev dansk samarbejdspartner tilbage i 1989 og i det seneste landepolitikpapir 2013-2017 nævnes to overordnede insatsområder. Konsolidering af freden og fattigdomsbekæmpelse.

Fattigdom skal bekæmpes gennem grøn vækst med fokus på landbrug, vedvarende energi og infrastruktur i landdistrikterne.

Danidas Business Partnership programmet sætter rammerne for samarbejdet, hvor danske virksomheder får adgang til nye markeder mod en overførsel af knowhow og teknologi til modtagerlandet.

Herigennem er målet at skabe jobs og promovere Corporate Social Responsibility (CSR) i udviklingslandene. Programmet kan støtte opstart og etablering af et partnerskab med op til fem millioner kr.

Nye tiltag skal vende udviklingen

Som omtalt tidligere i en artikel her på U-landsnyt.dk har Nepal, med hjælp fra Verdensbanken, stor succes med at etablere micro-vandkraftværker som på bæredygtig vis udnytter de naturlige energiressourcer som landet besidder.

En forbedring af landets infrastruktur og investeringer i energisektoren er ligeledes et fokusområde i den seneste partnerskabsaftale mellem Asian Development Bank og Nepal.

Over en fem årig periode tilføres mindst 1,5 milliarder dollars til dette formål, og strategien fokuserer videre på promovering af eksporten gennem offentlige- private partnerskab.

Tiltagene vidner om en samlet indsats for at forbedre infrastrukturelle anlæg til gavn for befolkningen og erhverslivet.

Ifølge Sara Krüger Falk, er der de senere år gjort en del fra den nepalesiske regerings side, for at gøre landet mere investeringsvenligt.

Nepals regering har udråbt året 2012-13 til investeringsår og oprettet Nepal Investment Board

Formålet er at identificere potentielle sektorer for investeringer og sikre de rette politiske reformer for bl.a at kunne tiltrække udenlandske investeringer.

De kommende år vil vise, om tiltagene formår at slå igennem.

Erhvervsdelegationen

En række faktorer gør, at Nepal er et interessant land for danske virksomheder.

Med sin beliggenhed mellem de to giganter Indien og Kina, har Nepal en strategisk god placering i forhold til asiatiske eksportmarkeder.

Samtidig findes der nogle unikke eksporterbare produkter. Positive økonomiske vækstrater og et lavt lønniveau, sammenlignet med fx Indien og Kina, gør at landet er attraktivt for investeringer.

Den forestående erhvervsdelegation er kommet i stand i samarbejde mellem Håndværksrådet, Udenrigsministeriet og den danske ambassade i Nepal.

Fokus vil være på partnerskabsmuligheder mellem danske virksomheder og nepalesiske partnere inden for områderne: kunsthåndværk, turisme, landbrug & fødevarer og IT.

”I den første fase af et givent projekt er det et krav, at de danske virksomheder foretager en due diligence (red. undersøgelse af en potentiel investering), hvor de vurderer hvilken eventuel negativ effekt deres businesscase kan have i lokalområdet, og at partnerskabet bidrager positivt til lokalsamfundet”, fortæller Sara Krüger Falk.

“Virksomheder involveret i Danida Business Partnerships skal arbejde proaktivt med CSR og udvise rettidig omhu, dvs. tage skridt til at sikre, at de respekterer menneskerettigheder, arbejdstagerrettigheder, miljø og anti-korruption,” uddyber hun.

Erhvervsdelegationen er således en mulighed for, at danske virksomheder kan møde potentielle partnere og diskutere de udfordringer, man som virksomhed kan stå overfor i Nepal. Erhvervsdelegationen er i Nepal 1.-6. marts.

Fakta

  • Areal: 143.350 km2
  • Befolkning: 30 mio.
  • 157 ud af 178 på Human development index
  • Årlig økonomisk vækst (2012): 4.9%
  • Indkomst pr. indbygger (BNI): 540 dollars (ca. 3.000 kr.)

Kilde: Verdensbanken

Læs mere på Håndværksrådets hjemmeside om den kommende erhvervsdelegation:
http://hvr.dk/ydelser/international-handel-og-etablering/delegationsrejser/delegation-til-nepal.aspx