Af Lisbet Dinsen
Det faglige netværk “Sundhed og Udvikling” har fået en bevilling fra NGO Forum på 120.000 kr. Netværket henvender sig til over 100 danske NGOer, der arbejder med sundhed i u-landene.
Bevillingen, der løber fra august 2013 til december 2013, skal gå til kapacitetsopbygning af netværket med særlig henblik på arbejdsvilkår i skrøbelige stater.
Siden 2010 har netværket Sundhed og Udvikling arbejdet på at styrke samarbejdet i det danske civilsamfund indenfor sundhedsområdet.
Ved at dele viden og erfaringer styrker de enkelte ngo’er i netværket deres kapacitet i forhold til samarbejdet med partnere i syd samtidig med at organisationerne i fællesskab opnår en værdifuld stemme, der kan give med- og modspil til den danske udviklingspolitik.
Fokus på skrøbelige stater
I de seneste år har der været et øget fokus på at arbejde med skrøbelige stater i dansk udviklingsbistand.
Mange danske NGOer arbejder allerede med sundhed i disse stater og er medvirkende til at fremme befolkningens levevilkår.
Arbejdsvilkårene i skrøbelige stater er imidlertid ikke de samme som i de fleste andre udviklingslande, hvorfor vidensdeling indenfor området kan komme mange danske NGOer til gode. Både dem der allerede arbejder med sundhed i skrøbelige stater og dem, der ikke gør endnu.
Med det øgede fokus på skrøbelige stater i den danske udviklingsbistand, kan skrøbelige stater i fremtiden blive et arbejdsområde for endnu flere danske NGOer, der arbejder med sundhed.
“Derfor sætter netværket Sundhed og Udvikling fokus på kapacitetsopbygning i forhold til de særlige betingelser, der gælder, når man arbejder i disse stater”, siger koordinator for netværket Elisabeth Riber Christensen, der er international programmedarbejder i Sex & Samfund.
Oplæg fra forskere og andre
I løbet af efteråret vil der i netværket blive afviklet forskellige aktiviteter med oplæg fra forskere og andre kapaciteter indenfor området, dialogmøder og erfaringsudveksling – både i forhold til det brede interessefelt og i forhold til mere specifikke tematiske interesser i arbejdet med skrøbelige stater.
Nogle af de temaer, der vil blive berørt er: NGO-bistand til skrøbelige stater, hiv og aids i skrøbelige stater, opbygning af sundhedssystemer i skrøbelige stater og sundhed i civil-militære indsatser.
Alle NGOer med interesse for sundhed i udviklingslande er velkomne til at deltage i netværksaktiviteterne, der arrangeres af netværkets arrangørgruppe.
Arrangørgruppen udgøres af Dansk Røde Kors, Aids Fondet, Globale Læger, Læger uden Grænser, Maternity Worldwide, Dansk Missionråds Udviklingsafdeling samt Sex & Samfund.
Man kan læse mere om netværket på www.sexogsamfund.dk/sundhedogudvikling eller man kan rette henvendelse til koordinator for netværket Elisabeth Riber Christensen på [email protected]
Lisbet Dinsen er tilknyttet Sex & Samfund.
Kilde: Seneste nyhedsbrev fra Sex & Samfund 15.08.13