Det er kortsigtet at sende regningen for udgifter til de mange ekstra asylansøgere til verdens fattigste, lyder det fra Mellemfolkeligt Samvirke, IBIS og Caritas, efter regeringen har varslet besparelser på næsten tre milliarder kroner i år og næste år.
Regeringen vil alene i 2015 skære 2,5 mia. af den danske udviklingsbistand for at bruge pengene til at finansiere de øgede udgifter til arbejdet med syriske flygtninge i Danmark.
Mellemfolkeligt Samvirke er rystet over de pludselige nye meldinger:
”Vi er fuldstændig enige i, at Danmark skal støtte de mennesker, der flygter fra krigens rædsler i Mellemøsten. Men det er forkert og kortsigtet af regeringen at sende regningen til verdens fattigste,” siger generalsekretær Frans Mikael Jansen i en pressemeddelelse torsdag.
Han efterlyser i stedet politisk lederskab, der taler op til danskere.
”Der er mange store kriser i verden lige nu, og Danmark, et af verdens rigeste lande, har råd til at yde en ekstra indsats i en ekstraordinær situation. Vi kan gøre vores for både at støtte flygtninge og blive ved med at støtte de allerfattigste, der til daglig kæmper mod sult og for demokrati og menneskerettigheder,” siger Frans Mikael Jansen.
Uigennemtænkt løsning
Han påpeger, at situationen med det ekstraordinært store flygtningepres tydeligt viser, at “det har omkostninger at ignorere den voksende globale ulighed og manglen på demokrati andre steder i verden”.
Mellemfolkeligt Samvirke mener, det er vigtigt at prioritere den forbyggende indsats og støtte mennesker til at skabe de nødvendig forandringer inden det går helt galt.
”I det lys virker regeringens valg om at tage fra den langsigtede bistand for at løse akutte problemer her og nu meget uigennemtænkt,” siger Frans Mikael Jansen.
Han tilføjer, at verden står overfor store og alvorlige udfordringer og humanitære kriser.
”Næste år skal alle verdens ledere blive enig om nye globale udviklingsmål. Det er mål til udryddelse af fattigdom, bekæmpelse af ulighed og sikring af bæredygtighed. Det kræver både stort politisk lederskab og ikke mindst finansiering at nå målene.”
”Danmark sender et meget farligt og pinligt signal op til de forhandlinger, der foregår i FN netop i 2015, når regeringen i et af verdens rigeste lande siger, den ikke føler, vi har råd,” siger Frans Mikael Jansen.
IBIS: Utrolig kortsigtet
I år tages der yderligere 350 millioner kr. fra udviklingsbistanden til såkaldte præasyludgifter i Danmark, og i 2015 andre ekstra 2,5 milliarder kroner – i alt knap tre milliarder kroner.
”Det er dybt urimeligt, at de fattige i Afrika skal betale regningen for flygtningekrisen i Syrien. Der er tale om en helt ekstraordinær situation,” siger formand for udviklingsorganisationen IBIS, Mette Müller.
”Det er utrolig kortsigtet at skære ned på den måde. Det går ud over de langsigtede indsatser for demokrati, uddannelse og stabilitet, som netop skal forebygge fremtidige krige og flygtningestrømme,” konstaterer hun.
Caritas: Humanitær falliterklæring
Jann Sjursen, der er generalsekretær for katolske Caritas Danmark, siger, at Danmark nu går i den modsatte retning af Sverige, som med den tidligere borgerlige statsminister Frederik Reinfeldt i spidsen ville være en humanitær stormagt.
“Beslutningen om at finde kr. 2,5 milliarder på ulandsbistanden næste år til at dække flygtninge udgifter er en humanitær falliterklæring for Danmark. Solidariteten med de fattigste er væk,” udtaler Sjursen i en pressemeddelelse.
”Det er stik imod Socialdemokratiets og de radikales udmeldinger forud for sidste valg, hvor de krævede, at asyludgifter skulle finansieres uden for udviklingsbistanden. Regeringspartierne hævder ganske vist fortsat, at udviklingsbistanden skal op på 1 procent af BNI – men i realiteten er bistanden blevet fastholdt på det niveau, den var under VK. ”
Sjursen peger samtidig på, at Venstres besparelsesforslag ikke er en undskyldning:
”Venstre forslag om at spare kr. 2,6 mia. på u-landsbistanden bliver i lyset af de stigende asyludgifter helt absurd. Men at Venstre i endnu højere grad vil svinge øksen over bistanden til de fattige udviklingslande er ingen undskyldning.”