Nødhjælpspulje går til akut hjælp i Sydsudan

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Læger uden Grænser (MSF) bruger sine resterende 1,9 millioner kr. i årets nødhjælpspulje fra Danida til en akut indsats for flygtninge fra en konflikt i grænseområdet mellem Sudan og den nye nation, Sydsudan.

Omkring 13.000 har allerede krydset grænsen fra Sudan og flere er på vej, skriver MSF Danmark i en pressemeddelelse fredag.

Organisationen har indledt en nødhjælpsindsats i landsbyen Doro i Sydsudan, der ligger omkring 40 km fra grænsen til Sudan, hvor flygtningene har samlet sig. De beretter om bombardementer af deres landsbyer i Blue Nile delstaten i Sudan.

– Vi så flyene. De bombede vore landsbyer. Vi har gået i otte dage sammen med mange andre. Vi ankom for tre dage siden, men vi havde kun det mad, vi havde medbragt, så vi har ikke spist i nogle dage, fortæller en 50-årig mand i Doro.

MSF har allerede behandlet flere hundrede patienter med malaria, diarré og luftvejslidelser og i løbet af de næste dage vil holdet i Doro åbne et ernæringscenter, hvor alvorligt underernærede børn kan få behandling.

Der er planer om at vaccinere mod smitsomme sygdomme, og Læger uden Grænser har også identificeret et stort behov for hjælp til de mange gravide og fødende kvinder. Holdet i Doro har allerede taget i mod det første spædbarn i den interimistiske flygtningelejr.

Pengene fra nødhjælpspuljen giver mulighed for at give akut hjælp til de mange flygtninge.

– Vi står overfor en stor udfordring, for der er ikke nogen etableret flygtningelejr. Alt skal bygges op fra grunden, siger Michael G. Nielsen, direktør i Læger uden Grænsers danske afdeling.

Støtten fra Danida vil udover den medicinske indsats gå til at etablere rent drikkevand og latriner til de mange flygtninge, og i øjeblikket er specialister fra MSF i gang med at kortlægge behovene.

Nødhjælpspuljen udgør en samlet bevilling på 7 millioner kr., som Udenrigsministeriet har stillet til rådighed for Læger uden Grænser til akutte nødhjælpsindsatser i 2011.

Med indsatsen i Sydsudan har organisationen brugt den sidste del af årets bevilling, som også er anvendt i DR Congo, Etiopien og Kenya.

Yderligere oplysninger hos:
Sune Qvist Juul-Sørensen, kommunikationsmedarbejder
Tlf. 39 77 56 18 og e-mail: [email protected] – web: www.msf.dk