Ny chef for skandaleramt FN-organisation med hovedkontor i København

07_073_un_city_001_xh
FN-byen i København, hvor UNOPS har sit hovedkontor.
Foto: Adam Mørk/FN Byen
Laurits Holdt

27. marts 2023

UNOPS, United Nations Office for Project Services, er en af de FN-organisationer, som normalt holder sig i kulissen, fordi den er sat i verden for at understøtte resten af FN-systemet. Den håndterer for eksempel ansættelseskontrakter, IT og indkøb og løser praktiske opgaver.

I begyndelsen af 2022 kom organisationen dog i fokus på grund af en sag om økonomiske uregelmæssigheder. Det vender vi tilbage til.

Den nye leder, eksekutivdirektør som det hedder, er portugiseren Jorge Moreira da Silva, skriver FN’s nyhedstjeneste. Han afløser danske Jens Wandel, der har været midlertidig leder siden foråret 2022.

Jorge Moreira da Silva har en omfattende akademisk og diplomatisk karriere bag sig. Han kommer fra en stilling som gæsteprofessor på Oporto universitetet i Portugal og adjungeret professor ved den anerkendte franske uddannelsesinstitution Sciences Po i Paris.

Fra 2016 til 2022 var han leder af direktoratet for udviklingssamarbejde i den økonomiske samarbejdsorganisation OECD. Det er her, man fastlægger og holder regnskab med, hvad der må medregnes som officiel udviklingsbistand. Fra 2013 til 2015 var han miljø- og energiminister i Portugal.

Betalte for musikvideo

Sagen handlede om projektet Sustainable Investments in Infrastructure and Innovation, forkortet S3i, som skulle tiltrække private investeringer til byggeri af boliger, som almindelige mennesker har råd til, i blandt andet Ghana, Indien og den caribiske stat Antigua & Barbuda.

S3i hyrede er virksomhed fra Singapore til at udarbejde planer for boligprojektet, og udstedte et lån på 30 millioner dollars til virksomheden, SHS Holdings, som ikke tidligere havde beskæftiget sig med boligbyggeri. Alt i alt havde S3i ifølge New York Times overført mere end 60 millioner dollars til SHS Holdings, men der er aldrig kommet noget ud af projektet.

Chefen fra S3i, ukrainske Vitaly Vanshelboim, blev sendt på tvungen orlov i december 2021 før sagen blev offentlig kendt i foråret 2022. Efter en undersøgelse af sagen blev han endeligt fyret i januar 2023.

Skandalen kostede også UNOPS chef, norske Grete Faremo, jobbet. Hun havde tidligere meddelt, at hun ville trække sig i september 2022, men blev dog bedt om at fremskynde det, så hun sagde selv op i maj 2022.

En del af pengene til SHS Holdings blev brugt på en kampagne, som blev udtænkt og udført af Daisy Kendrick, der er barn af firmaets indehaver.

For 3,3 millioner dollars skulle kampagnen, We Are The Oceans (WATO), lære børn om beskyttelse af havet. Det skulle blandt andet ske via online spil, som dog ikke længere er tilgængeligt. Som en del af projektet blev den britiske sanger Joss Stone hyret til at synes sangen ’Oceans’, som kan høres og ses i videoen herunder.