Ny dansk tænketank: Dansk udenrigspolitik er blevet militariseret

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Dansk udenrigspolitik har siden den kolde krigs afslutning udviklet sig i en retning, hvor anvendelsen af militær magt fylder for meget. Det er især demonstreret med deltagelsen i krigene i Irak og Afghanistan. Uden større offentlig debat er der sket en gradvis militarisering af dansk udenrigspolitik, som ikke gavner hverken danske sikkerhedsinteresser eller løsningen af de internationale konflikter, Danmark deltager i. Det mener RIKO, Rådet for International Konfliktløsning, der er en ny dansk tænketank.

”RIKO ønsker at støtte den del af den danske udenrigspolitiske tradition, der består i at optræde som formidler og mægler mellem parterne i internationale konflikter. Med basis i bl.a. FN og folkeretten bør det være et kendemærke for Danmark at arbejde gennem et proaktivt diplomati for dermed at søge dialog, udveksling og andre ikke militære konfliktløsningsmetoder”, skriver RIKO i en introduktions pressemeddelelse.

Som et af de umiddelbare hovedområder vil RIKO arbejde med forslag til en dansk kursændring i Afghanistan.

Fire af initiativtagerne til RIKO skrev i en kronik i Politiken torsdag:
” `Krigen mod terror`, som Danmark har deltaget aktivt i siden 2001, har været en katastrofal fejltagelse. Præsident Obamas USA og de europæiske NATO-lande bør snarest gøre op med denne skadelige arv fra Bush-Cheney-perioden og beklage dens titusinder af dræbte, lemlæstede og torturerede ofre i Irak og Afghanistan.”

”International terror kan ikke bekæmpes virkningsfuldt med soldater, bombefly og missiler. Den effektive indsats mod terror er først og sidst en politi- og efterretningsmæssig opgave, tæt suppleret med målrettet og massiv bistand til socio-økonomisk udvikling- i Afghanistan såvel som i resten af verden.”

RIKOs mål er at bidrage til at styrke et velinformeret beslutningsgrundlag for og en reel demokratisk dialog om dansk udenrigspolitik. Endvidere vil RIKO arbejde på at tilvejebringe større bredde i informationsgrundlaget for beslutningstagerne og medierne bl.a. gennem hjemmesiden WWW.RIKO.NU.

RIKO vil arbejde med informationsformidling og mødevirksomhed og gennem nedsatte temagrupper.

Tænketanken er uafhængig af politiske partier og økonomiske interesser.

RIKO ledes af en bestyrelse som består af:

Jakob Erle: Leder af det Internationale Akademi for Uddannelse og Demokrati (IAED). President for Association for World Education (AWE). Europa-parlamentskandidat for Det Radikale Venstre. Talsmand for Nyt Europa. Tidl. forstander for Borups højskole. Magister i kultursociologi.

Jørn Boye Nielsen: Lærer ved Den Internationale Højskole i Helsingør 1980 – 2008 (underviste i konfliktløsning, international politik, politisk filosofi, det danske samfund). Tidligere sekretariatsleder. Tidl. formand for Københavns FN-forbund, medlem af bestyrelsen for FN-forbundet. Cand.scient.pol.

Gunnar Olesen: International rådgiver, deltog i evalueringen af Danmarks, Hollands, Irlands, Sveriges og UK’s indsats i Afghanistan, 2005. Chefkonsulent, Thorndahl Consult. Ekstern lektor ved Internationale Udviklingstudier, Roskilde Universitet. Cand. scient.pol.

Troels Toftkær: Pens. lærer. En af de ledende aktivister i græsrodsbevægelsen ‘Nej til Atomvåben’ i 1980erne”. Forfatter til flere publikationer om fredsspørgsmål.

Poul Villaume: Dr. Phil. i historie. Professor ved Institut for Historie, Københavns Universitet. Har skrevet: ”Allieret med forbehold” Om dansk sikkerhedspolitik 1949 – 1961 (disputats), ” Dansk udenrigspolitisk historie – i blokopdelingens tegn 1945 – 1972” (2005). Samt bd. 15 af Gyldendal og Politikens Danmarkshistorie ”Lavvækst og frontdannelser” (2006)

Kilde: Pressemeddelelse fra RIKO