Danmark vil finde yderligere 100 millioner kroner i klimastøtte til udviklingslande. Det helt nye er, at en del af puljen skal gå til erstatning for tab af skader for katastrofer, der har forbindelse til klimaforandringer.
”Jeg er meget glad for, at vi er blevet enige om at øge støtten til klimaskabte tab og skader. Jeg oplevede ved selvsyn i Bangladesh i foråret, at konsekvenserne af klimaforandringerne har brug for øget fokus. Det er hamrende uretfærdigt, at verdens fattigste skal lide mest under konsekvenserne af de klimaforandringer, som de har bidraget mindst til,” siger udviklingsminister Flemming Møller Mortensen (S) i en pressemeddelelse.
Meddelelsen kom i New York, hvor ministeren deltager i FN’s generalforsamling, og er resultatet af en aftale mellem regeringen, Socialistisk Folkeparti, Radikale Venstre, Enhedslisten, Alternativet og Kristendemokraterne.
Organisationer roser klimapengenes symbolske betydning
100 millioner kroner er ikke det helt store beløb i forhold til vores udviklingsbistand, der ligger på omkring 17 milliarder kroner årligt. Det er samtidigt en meget lille dråbe i forhold til de omkostninger, som klimarelaterede skader og tab løber op i. Ifølge Verdens Meteorologiske Organisation har skader efter voldsomt vejr kostet 1,5 milliarder danske kroner hver dag de seneste 50 år.
Hvor meget af det, der kan forbindes med klimaforandringer, har forskere forsøgt at beregne i et nyt studie. De kommer frem til, at de seks største udledere af drivhusgasser er skyldige i klimarelaterede omkostninger i udviklingslande for knap 45 billioner kroner i alt fra 1990 til 2014.
Tab og skader har været et emne ved de internationale klimaforhandlinger i årevis, men rige lande har været modstræbende ved at lade emnet blive skrevet ind i de fælles aftaler på en forpligtende måde. Den nye fra Danmark er med til at anerkende behovet for støtte til klimarelaterede katastrofer, påpeger Folkekirkens Nødhjælp.
“Det er en god klimanyhed og effekten rækker udover de 100 millioner kroner. De danske penge får også en symbolsk betydning. Danmark går nu udviklingslandene i møde, og viser at de har lyttet, og at de har forstået hvor alvorlig situationen for mange lande er. Det vil give kredit, og Danmark vil få mulighed for at bidrage til en mere konstruktiv dialog mellem rige og fattige lande,” udtaler Birgitte Qvist-Sørensen, generalsekretær i den store danske nødhjælpsorganisation.
Også Mellemfolkeligt Samvirke er begejstrerede for den nye udmelding fra udviklingsministeren. Den danske ngo peger på, at det handler om retfærdighed.
”Selv om det danske bidrag er en dråbe i havet, er det er vigtigt, at Danmark går forrest og anerkender, at det er os i den rige del af verden, der sviner, og de fattige lande, der står med al skraldet. Det er de rige lande, der har hovedansvaret for klimaforandringerne, men det er udviklingslandene, der hærges mest af det vilde vejr,” siger generalsekretær i Mellemfolkeligt Samvirke, Tim Whyte.
Udviklingslande har i årtier kæmpet for at få erstatning eller støtte til tab og skader fra klimarelaterede katastrofer trods modstanden fra rige lande. Den canadiske klimaminister, Steven Guilbeault, var tidligere på året meget ærlig omkring frygten for at ende med et retsligt ansvar for de omkostninger, som klimaforandringer forårsager i fattige lande.
”Jeg kan ikke med samvittigheden i orden sætte canadiske skatteydere i risiko for et retsligt ansvar, der kan være grænseløst,” sagde han ved et G7-møde.
Skal komme udover anden støtte
I forvejen har rige lande lovet 100 milliarder dollars årligt fra 2020 til udviklingslande til omstilling til vedvarende energi samt klimatilpasning. Det er et løfte, som den rige verden ikke kunne indfri til tiden, viser de seneste opgørelser fra OECD, men vestlige lande har nu lovet, at nå op på det aftale beløb indenfor et par år.
Udviklingslandene argumenterer for at støtte eller erstatning til klimarelaterede tab og skader skal være additionel – det vil sige, at den skal betales ud over de penge, de modtager til reduktioner af drivhusgasser, tilpasning og traditionel udviklingsbistand. Meget af den klimastøtte, som udviklingslandene får bliver i forvejen taget fra udviklingsbistanden. Men den nye danske støtte er ifølge Udenrigsministeriet netop additionel.
Indtil videre er det kun Danmark, Skotland og den belgiske region Vallonien, der officielt har lovet midler til erstatning for klimarelaterede tab og skader. Danmark er med den nye beslutning ifølge Folkekirkens Nødhjælp det første land, der har lagt reelle penge på bordet.
Diskussionerne om støtte til klimarelaterede tab og skader vil helt sikkert fortsætte i november, når Egypten er vært for FN’s næste klimakonference.
”Nu skal der lægges pres på, så Danmark får følgeskab af andre rige lande,” lyder det fra Tim Whyte.