“Det var rimelig intenst i går, med kampe helt tæt på. Vi kunne høre lyden af eksplosioner og maskingeværer det meste af natten.”
Det fortæller en international anonym kilde fra den humanitære sektor, der er bosat i Goma, en storby i det østlige Demokratisk Republik Congo (DRC).
Her eskalerede landets årelange borgerkrig den 27. januar, da M23-rebellerne indtog storbyen efter måneders fremmarch.
M23, som er forkortelse Mouvement de 23 mars, er en oprørsgruppe med rødder i tutsi-dominerede militære fraktioner i DRC. I 2012 deserterede de fra Congos nationale styrker (FARDC).
Ifølge Globalnyts kilde i Goma har nætterne i starten af ugen været præget af kampe med håndvåben og tungt artilleri.
Tirsdag morgen havde M23 fået kontrol over en bred del af byen, og vores kilde fortalte, at “der ligger lig rundt i gadebilledet.”
Goma er med sine to millioner indbyggere, mange mineraler og strategiske placering nær grænsen til Rwanda, en central by i DRCs borgerkrig. Og det er en stor gevinst for M23 at have indtaget byen.
De seneste uger har M23 og de rwandiske styrker intensiveret deres offensiv mod regeringsstyrkerne i FARDC og deres allierede grupperinger. Det har ført til voldsomme kampe i den del af landet, der grænser op til Uganda og Rwanda.
M23 anklages for at modtage støtte fra Rwanda, hvilket landet afviser.
FN, EU og flere ngoer har dog dokumenteret omfattende rwandisk involvering, herunder indsættelsen af omkring 4.000 rwandiske soldater.
Konflikten i det østlige DRC
De primære spillere i kampene er Congos nationalstyrker (FARDC), M23 (Rwanda-støttet) samt Rwandas nationaltropper. Dertil eksisterer flere end 120 væbnede grupper. Både Rwanda, DRC og Uganda er blevet beskyldt for at støtte forskellige grupper, hvilket gør det svært at få overblik.
M23 og de rwandiske styrkers primære kamp har været rettet mod FARDC, men der har også været sammenstød mellem begge parter og FN’s fredsbevarende styrker.
De sidste kampe i Goma foregik primært omkring lufthavnen, som stadig er lukket. Senere tirsdag eftermiddag havde M23 kontrol over hele byen.
Vores kilde udtalte i onsdags, at “M23 har nu sat sig på byen, men der er stadig kaos og plyndringer af nødhjælpsorganisationer.”
M23 har nu sat sig på byen, men der er stadig kaos og plyndringer af nødhjælpsorganisationer.
Anonym kilde i Goma
Det er et stort problem i et land, hvor 24,6 millioner ifølge FN mangler nødhjælp.
Lufthavnen er i Goma er forblevet lukket siden overtagelsen, hvilket betyder, at vigtig humanitær bistand har svært ved at komme ind.
Arven fra folkemordet i Rwanda
Konflikten i det østlige DRC ikke kan forstås uden at se tilbage på folkemordet i det lille naboland Rwanda i 1994.
Det forklarer Thomas Mandrup, der er lektor ved Center for Stabilisering, Institut for Strategi og Krigsstudier.
Under folkemordet dræbte ekstremistiske hutu-militser op mod 800.000 tutsier. Efter folkemordet flygtede mange af de ansvarlige til nabolandet DRC. Her var en del af dem en del af den hutu-dominerede gruppe FDLR (Democratic Forces for the Liberation of Rwanda). Gruppen modarbejder det nuværende styre i Rwanda.
Samtidig flygtede tre millioner flygtninge ind i DRC, herunder medlemmer af det tidligere rwandiske regime og militær. Det destabiliserede situationen yderligere.
Kort efter invaderede Rwandas nye regering, sammen med Uganda, Burundi og congolesiske grupper, DRC og væltede præsident Mobutu.
Dette udløste de Første og Anden Congo-krige (1996-1997, 1998-2002), Efterspillet præger stadig den østlige del af DRC.
Konflikterne har ført til fremkomsten af adskillige væbnede grupper med skiftende alliancer og rivaliseringer mellem politiske og statslige aktører.
Rwanda, under præsident Paul Kagame, har i årtier argumenteret for, at FDLR’s tilstedeværelse i DRC udgør en reel sikkerhedstrussel.
Dette har fungeret som en begrundelse for Rwandas militære engagement i regionen, hvilket har gjort det vanskeligt at opretholde en varig fredsaftale.
Man skal ikke underkende betydningen af det traume, som folkemordet har skabt
Thomas Mandrup
Blandt de militante grupper i området spiller FDLR en central rolle, ifølge Thomas Mandrup. Han anslår, at gruppen har omkring 1500-2000 medlemmer. Rwanda anklager regeringen i DRC for at støtte gruppen, som de betragter som en direkte trussel.
“Militært udgør FDLR ikke en reel trussel mod Rwanda,” siger Thomas Mandrup. “Men man skal ikke underkende betydningen af det traume, som folkemordet har skabt.”
Han mener, at en opløsning af FDLR er afgørende, hvis der skal skabes en varig fred i regionen. Men det har centralmagten i DRC ikke formået.
I stedet hævder den Rwanda-støttede M23-bevægelse at gøre det, som DRC ikke har formået; at bekæmpe FDL og skabe tryghed for tutsier i DRC.
Omvendt anklager FN’s ekspertgruppe M23 for alvorlige krigsforbrydelser mod etniske tutsier og for at bortføre, torturere og henrette civile hutuer mistænkt for at samarbejde med FDLR og FARDC.
Derudover har M23 målrettet angrebet hutu-dominerede områder og kontrollerer flere miner i regionen, hvilket bidrager til finansieringen af deres militære operationer.
Også nabolandet Uganda har ifølge FN aktivt faciliteret M23’s operationer ved at tillade bevægelse over grænsen, yde logistisk støtte og huse M23-ledere i strid med internationale sanktioner.
Ugandas involvering i DRC har dog ikke fået lige så stor international opmærksomhed som Rwandas.
Humanitær krise og diplomatiske forsøg
M23 overtagelse af Goma har fået flere til at kræve, at Rwanda overholder den våbenhvile der blev aftalt i 2022 i Angola, som en del af den såkaldte Luanda-proces, der skulle fremme dialog mellem DR Congo og Rwanda. Målet var at skabe stabilitet i det østlige DRC, men det lykkedes aldrig.
Både Rwanda og DRC beskylder hinanden for at bryde våbenhvilen. Rwanda anklages for at støtte M23, mens DRC beskyldes for at samarbejde med FDLR. Denne gensidige mistillid har undermineret fredsforhandlingerne.
FN’s generalsekretær António Guterres opfordret Rwanda til at stoppe sin støtte til M23 og trække sine tropper tilbage, mens Frankrigs præsident Emmanuel Macron har krævet en øjeblikkelig våbenhvile og beskyttelse af civile.
Mindst 13 fredsbevarende soldater er rapporteret dræbt, og næsten 300 udenlandske lejesoldater hyret af DRC’s regering har overgivet sig til Rwanda.
Dertil har angreb på Rwandas, Frankrigs og USA’s ambassader i DRC’s hovedstad, Kinshasa forværret de diplomatiske spændinger.
Kenyas præsident William Ruto indkaldte i onsdags til et ekstraordinært topmøde med DRC’s præsident Félix Tshisekedi og Rwandas præsident Paul Kagame i håb om at finde en løsning.
Trods det stigende diplomatiske fokus på konflikten tvivler Thomas Mandrup på, at det vil føre til konkret handling.
“Det bliver interessant at se, i hvor høj grad den kritik, der bliver udtrykt – for eksempel i FN’s Sikkerhedsråd – rent faktisk omsættes til kritiske aktioner,” siger han.
Vestens darling
Mens Rwanda som nævnt undskylder sin involvering i DRC med sikkerhedsbekymringer, peger Thomas Mandrup og andre eksperter på, at landet også har en klar økonomiske interesser i regionen.
FN rapporterer, at flere væbnede grupper, herunder M23 og Rwandas militær, aktivt deltager i minedrift og skatteopkrævning.
De råstoffer, der driver konflikten i Øst-Congo, er afgørende for vestlige teknologigiganter og bilproducenter.
Kobolt, tin, guld og wolfram – essentielle for smartphones, computere og elbiler – eksporteres ofte via Rwanda, hvis mineraleksport steg med 43 procent i 2023.
Der har ført til anklager om, at landet fungerer som mellemstation for ulovlig handel med mineraler fra konfliktzoner.
I december indgav DRC en juridisk klage mod Apple i Frankrig og Belgien, hvor tech-giganten beskyldes for at have brugt konfliktmineraler i sin forsyningskæde.
Samtidig har Rwanda gennem de seneste år styrket sin position som en strategisk partner for Vesten. Landet har indgået sponsoraftaler med store europæiske fodboldklubber som Arsenal og PSG, hvor turismekampagnen “Visit Rwanda” kan findes på trøjer og stadioner.
Rwanda er Vestens darling
Thomas Mandrup
Tyskland har etableret et vaccineproduktionscenter i Rwanda, og Rwanda hjælper med sikkerhedsmæssige foranstaltninger til det franske TotalEnergies milliardprojekt i Mozambique.
Som en del af sin Afrika-strategi har Danmark annonceret, at Rwanda bliver et af de nye lande, hvor der oprettes en dansk ambassade.
Som Thomas Mandrup siger: “Rwanda er Vestens darling.”
Fremtiden vil vise, om Vesten formår at sætte sig ud over sine egne interesser og presse Rwanda til at stoppe med at destabilisere det hårdt plagede naboland.
I skrivende stund er over en halv million mennesker flygtet fra Goma, og FN advarer mod et forestående “humanitær mareridt.” Ifølge den anonyme kilde fortsætter M23 nu sit sejrstogt mod Kavumu lufthavn, der ligger 150 km syd for Goma.