Oxfam IBIS: Flere midler fra asylbehandling tilbage til udviklingsbistanden

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Laurits Holdt

Forslaget til finanslov for 2018 giver flere penge verdens fattigste lande. Det er naturligvis glædeligt, men ændrer ikke på, at regeringen allerede i år bør sende flere penge retur til udviklingsbistanden, som er blevet ”sparet” i asyludgifter. Sådan siger Oxfam IBIS efter regeringen torsdag præsenterede sit forslag til finanslov for 2018.

”Regeringen bør sende det beløb tilbage til udviklingsbistanden, som svarer til besparelserne ved den faktiske nedgang i antal asylansøgere i forhold til det forventede,” siger Mie Roesdahl, generalsekretær i Oxfam IBIS.

Markant færre asylansøgere

Ifølge de seneste tal fra Integrationsministeriet har 2.248 personer søgt om asyl i Danmark i de første otte måneder af 2017, hvilket er markant færre end regeringens prognose, som lød på 5.000. Regeringen bør derfor tilbageføre et yderligere millionbeløb fra flygtningeudgifter til udviklingsbistanden inden udgangen af 2017, mener Mie Roesdahl.  

“De ekstra millioner skal bruges til en genopretning af den langsigtede udviklingsbistand, som medvirker til at forebygge de humanitære kriser og skabe bæredygtige løsninger,” tilføjer hun.

Samtidig bør regeringen revidere, hvilke flygtningerelaterede udgifter, der kan medregnes som udviklingsbistand. Rigsrevisionen kritiserede i juni 2017 regeringen for at medregne udgifter til afviste asylansøgere som udviklingsbistand og efterlyste samtidig en større åbenhed omkring finansieringen af flygtningeudgifter.