Parlamentsmedlemmer: ”Belgien bør kalde Kinas overgreb mod uighurer for folkedrab”

gettyimages-1231002120
Medlemmer af den belgiske uighurforening protesterer mod Kinas fremfærd i Xinjiang, Bruxelles, 6. februar 2021.
Foto: Dursun Aydemir/Anadolu Agency via Getty Images
Gerd Kieffer-Døssing

17. februar 2021

To medlemmer af det belgiske parlament har fremlagt et beslutningsforslag, hvor de opfordrer til, at Belgien kalder de kinesiske myndigheders overgreb på de etniske uighurer for folkedrab.

”Som parlamentarikere skal vi tage et moralsk og juridisk ansvar og kalde en spade for en spade. Grusomhederne har et navn – folkedrab, den værste rædsel i folkeretslig henseende,” siger den ene af de to politikere Samuel Cogolati, der selv har en ph.d. i international lov, til det belgiske medie La Libre.

Hvis parlamentet følger opfordringen, vil Belgien være det første land i EU til at bruge termen ”folkedrab” om Kinas fremfærd mod de muslimske uighurer.

USA har allerede anvendt betegnelsen. Det var daværende udenrigsminister Mike Pompeo, der slog det fast, dagen inden landets nuværende præsident, Joe Biden, tiltrådte, men også Bidens udpegede udenrigsminister, Antony Blinken, er enig i sin forgængers vurdering.

Hurtig kinesisk respons
Det er efterhånden veldokumenteret, at Kina siden 2016 har intensiveret sin forfølgelse af uighurerne, der er den største minoritetsgruppe i den vestlige Xinjiang-provins. Detentionslejre, overvågning, tortur, kontrol, tvangsarbejde, hjernevask, kulturel undertrykkelse – listen over den kinesiske centralregerings overgreb mod de cirka 10 millioner uighurer er lang. 

Læs også: Ny læk afslører Kinas behandling af uighurer i lejre og Kina får skarp kritik i FN for behandling af muslimsk mindretal

Kina har reageret prompte på de to belgiske politikeres forslag, som er med-forfattet af repræsentanter fra den München-baserede World Uyghur Congress.

Ifølge Samuel Cogolati, der ligesom sin medunderskriver, Wouter de Vriendt, er medlem af det belgiske parlaments grønne alliance, Ecolo-Groen, har den kinesiske ambassade i Belgien skrevet til det belgiske parlament og parlamentsformanden og krævet, at forslaget afvises uden debat.

Reaktionen kom bag på den belgiske politiker:

”Det er ekstremt, ekstremt sjældent, at et andet land – selv for Kina – blander sig i et demokratisk lands interne anliggender og dikterer, hvad der skal og ikke skal diskuteres i parlamentet,” siger han til Radio Free Asia.

”Investeringsaftale er uacceptabel”
Samuel Cologati har længe støttet arbejdet for at sætte fokus på Kinas behandling af uighurerne og er også med i IPAC, et tværgående samarbejde mellem politikere fra demokratiske lande med fokus på relationer med Kina. De danske folketingsmedlemmer Uffe Elbæk og Katarina Ammitzbøll, fra henholdsvis Nye Grønne og Det Konservative Folkeparti, er også med i samarbejdet.

Cologati og de Vriendts forslag kommer, ikke engang to måneder efter EU og Kina blev enige om en kommende investeringsaftale mellem de to parter. Aftalen har været syv år undervejs. Den sikrer fortsatte direkte europæiske investeringer i Kina og Hong Kong, mens kineserne til gengæld, og i 11. time, har givet tilsagn om at tilslutte sig fire afgørende resolutioner under ILO, den internationale arbejdstagerorganisation. Et af disse omfatter forbud mod brug af tvangsarbejdere.

Læs også: Toldfangst: 11,8 tons varer af menneskehår er formodentlig fra kinesiske slavelejre

Det giver Samuel Cogolati dog ikke meget for:

”Vi kan ikke lave business as usual med Kina, når beviserne hober sig op og dokumenterer de mest forfærdelige statsorkestrerede menneskerettighedskrænkelser begået mod uighurerne og andre grupper i Xinjiang. Det er uacceptabelt, at EU har kapituleret på menneskerettighederne for at få sin investeringsaftale med Kina på plads. Beskeden fra Belgien og hele EU skal være klar: Der bliver ingen aftale, hvis ikke Kina ratificerer internationale aftaler om tvangsarbejde.”