Radio-program: Prisen på Dalai Lama-håndtryk er overdrevet

Forfatter billede

Ifølge flere medier kunne et møde mellem Tibets åndelige leder og statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) have haft fatale økonomiske konsekvenser for Danmark. Men det er der ikke dokumentation for, fortæller DR’s gransknings-program Detektor ifølge DR online torsdag. 

Dalai Lama besøgte i sidste uge København. og DR2’s Deadline fortalte, at et møde mellem statsministeren og Lamaen kunne have kostet tusinder af danske arbejdspladser.

Ifølge TV2.dk kunne det have kostet mellem 8,1 og 17 procent af dansk eksport til Kina over de efterfølgende to år. Tallene stammer fra en tysk ph.d.-afhandling fra 2010.

Men afhandlingen kan ikke bruges til at sige noget om påvirkningen for dansk eksport, fortæller en række eksperter, som Detektor på DR2 har talt med.

Heriblandt professor i Nationaløkonomi ved Aarhus Universitet Christian Bjørnskov, der var vejleder på den tyske ph.d.-afhandling:

“Det er konkret forkert. Det ville være rigtigt, hvis dansk eksport så ud som et almindeligt vestligt land, men fordi dansk eksport til Kina er markant anderledes, så vil tallet for Danmark være langt mindre”, siger han til Detektor.

Detektor tjekker fakta og tal i den aktuelle debat og undersøger, i hvor høj grad det, magthavere, meningsdannere og medier siger, faktisk kan dokumenteres og programmet kan ses hver torsdag kl. 21 på DR 2.

Mister ikke milliarder

I den tyske ph.d.-afhandling fra 2010, har forskere undersøgt de økonomiske konsekvenser for en række lande, der har modtaget Dalai Lama, herunder Italien, Tyskland og Frankrig.

Da dansk eksport til Kina adskiller sig fra eksporten i de lande, der er undersøgt i rapporten, kan man ikke overføre rapportens resultater på dansk eksport. Det forklarer Christian Bjørnskov:

– Effekten i undersøgelsen kommer fra eksport af strategiske varer som fly, toge og skibe, som det officielle Kina kan blokere for. Men Danmarks eksportstruktur til Kina er anderledes. Vi eksporterer primært landbrugsvarer, minkpelse og andre nicheprodukter, som ikke på samme måde er politisk strategiske”, siger han til Detektor.

Ingen fald i eksport ved tidligere besøg

Siden år 2000 har danske statsministre givet Dalai Lama hånden to gange. Første gang var Anders Fogh Rasmussen i 2003, anden gang var Lars Løkke Rasmussen i 2009.

Ser man på udviklingen i dansk eksport til Kina i den periode, har de to officielle besøg ikke betydet et fald, fortæller Nis Høydrup Christensen, som er forsker ved Asia Research Center på CBS, til DR online:

“Dansk eksport er rigtig svært at ramme for kineserne, fordi vi eksporterer nicheprodukter og landbrugsvarer. Kineserne må simpelt hen ikke forbyde import af vore varer, fordi både Kina og Danmark er medlemmer af (Verdenshandelsorganisationen) WTO”.

Der findes dog andre grunde til, at statsledere fravælger at mødes med det tibetanske overhoved, påpeger Nis Høydrup Christensen fra CBS:

“Det politiske er klart det vigtige her. Vi kan frygte, at Kina stopper eller fastfryser klima-, menneskerets- eller nye handelsaftaler med Danmark.