Regering og oprørere i Sydsudan underskriver våbenhvile

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Laurits Holdt

En våbenhvile i konflikten i Sydsudan, der kan have kostet op mod 10.000 mennesker livet og drevet 500.000 på flugt, træder i kraft fredag. Det er dog usikkert om oprørsleder har kontrol over alle oprørsstyrker.

Parterne i den borgerkrigslignende konflikt i Sydsudan indgik torsdag eftermiddag en aftale om våbenhvile. Ifølge aftalen skal kampene stoppe inden for 24 timer. Det skriver flere internationale medier torsdag.

Konflikten har indtil videre kostet mindst 1.000 menneskeliv. Organisationen International Crisis Group har dog vurderet at tallet kan være så stort som 10.000.

Flere end en halv million mennesker er på flugt og flere end 70.000 har søgt tilflugt på FN-baser i landet.

Konflikten brød ud 15. december 2013 da soldater fra landets militær kom i kampe med hinanden.

Beskyldninger om kupforsøg

Præsident Salva Kiir var hurtigt ude med en melding om, at der var tale om et kupforsøg og at den forhenværende vicepræsident Riek Machar for at stå bag. Præsidenten fyrede Riek Machar i juli 2013.

Riek Machar nægtede at stå bag men kort tid efter stod han frem som leder af det, der var blevet til at storstilet oprør og som også ligner et etnisk konflikt mellem de to største befolkningsgrupper i landet, nuerne og dinkaerne.

Machar er nuer og Kiir er dinka.

Ifølge BBC indgår de 11 fanger, som Riek Machar og hans støtter vil have løsladt. De 11 er alle støtter af Machar og blev tilbageholdt af myndighederne umiddelbart efter at præsident Salva Kiir beskyldte Machar for at forsøge et kup.

Spørgsmålet om løsladelsen af de 11 har hidtil blokeret for videre forhandlinger, da begge parter stod stejlt på deres holdninger. Regeringen har tidligere sagt, at den godt kunne forestille sig en amnesti til de 11 – men først efter en retsag.

Har Riek Machar kontrol med oprørsstyrkerne?

Det er usikkert i hvilket omfang Riek Machar har kontrol med oprørsstyrkerne og derfor er det også usikkert om alle oprørerne vil følge våbenhvilen, skriver BBC

Den regionale samarbejdsorganisation IGAD, der har Djibouti, Etiopien, Kenya, Somalia, Sudan, Sydsudan og Uganda som medlemmer, har forsøgt sig som mægler i konflikten og indsatsen ser nu ud til at have båret frugt.

Parterne har nu forladt mødet i Etiopien men har aftalt at fortsætte forhandlingerne 7. februar.