Rundspørge: Hiv er ikke glemt

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Danskerne har ikke glemt hiv. På trods af, at finanskrise, naturkatastrofer og krig kæmper om opmærksomheden, synes danskerne, at bekæmpelse af hiv-virus (der kan føre til aids i udbrud) er vigtig.

Det viser en undersøgelse foretaget for AIDS-Fondet i anledning af World AIDS Day onsdag.

93 procent af danskerne mener, at kampen mod den globale aids-epidemi er vigtig og hver tredje mener, at bekæmpelse af hiv er en af de to vigtigste globale sundhedsproblematikker overhovedet.

“Hiv og aids er fjernet som politisk prioritet i den danske strategi for udviklingsbistand, siger Henriette Laursen,” direktør i AIDS-Fondet.

“Faktisk er sund-hed som sådan røget af prioriteringslisten og vi frygter selvfølgelig, at det med tiden betyder, at bekæmpelsen af hiv og aids undermineres. Det vil være katastrofalt lige nu, hvor vi ser resultaterne af de investeringer, der er gjort på områ-det,” anfører hun.

I undersøgelsen fra AIDS-Fondet vurderer danskerne, at stofbrugere, sexarbejdere og mænd der har sex med mænd er i størst risiko for hiv globalt set (henholdsvis 36 procent, 45 pct. og 48 pct.) og ser også gerne fokus på disse grupper i hiv-forebyggelse.

F.eks. mener næsten hver tredje dansker, at hiv-forebyggelse skal fokusere på sexarbejdere. Men det er langt fra virkeligheden, når midler til området skal fordeles, hvor under 1 procent af pengene til hiv-forebyggelse globalt går til sexarbejdere.

“Danmark har gode erfaringer med at forebygge hiv blandt de allermest udsatte grupper. Det burde Søren Pind være modig nok til at tage med over i udviklingsbistanden. Og det er i hvert fald ikke vælgerne, der afholder ham fra det,” siger Henriette Laursen

Undersøgelsen fra AIDS-Fondet er lavet som pendant til en stor global undersøgelse fra UNAIDS foretaget i maj 2010, hvor befolkninger i 25 lande blev spurgt om det samme.

Danskernes svar lægger sig op ad resten af verdens, og globalt mener 92 pct., at kampen mod hiv og aids er vigtig. Afrikanerne har dog hiv som den vigtigste sundhedsproblematik.

“Bekæmpelse af hiv og aids er en forudsætning for udvikling og der er alt mulig grund til at lytte til befolkningen i de områder, der er hårdest ramt. Hiv kan blive en vindersag, men det kræver, at vi fortsætter de investeringer, vi har gjort. Det har politikerne både danskernes og vores opbakning til,” siger Henriette Laursen.

Undersøgelsen er gennemført i et samarbejde mellem AIDS-Fondet, Ulveman Explorative A/S og analyseinstituttet YouGov Zapera. Der er i alt foretaget 1.007 CAWI-interview med danskere i alderen 18-74 år, i perioden 3. til 7. november 2010.