Den omstridte chef for BØRNEfonden, Annette Lüdeking, forlader sin stilling efter godt 5 år på direktørposten i fadderskabs- og hjælpeorganisationen, der bistår børn i nogle af verdens fattigste u-lande.
– Vi har vurderet i bestyrelsen, at der er brug for en anden lederprofil, og det er Annette enig i, siger BØRNEfondens bestyrelsesformand, den kendte erhvervskvinde, Stine Bosse, i en pressemeddelelse tirsdag.
Hun uddyber:
– Annette har stor erfaring fra udviklings- og nødhjælpsarbejde fra de mange år, hvor hun har boet i Afrika og arbejdet for internationale hjælpeorganisationer bl.a. FN (1986-2005).
– Hendes engage-ment og viden har direkte kunnet aflæses i udviklingen af nye projekter i BØRNEfonden, som imidlertid nu har fået en størrelse, der kræver øget fokus på ledelse og udvikling af organisationen i Danmark og Afrika. Bl.a. er kravene til kommunikation i udviklingsarbejdet blevet af helt afgørende betydning. Vi har taget de indledende skridt til at finde en ny direktør.
– BØRNEfonden kan mere i dag, end da jeg tog over. Det er jeg meget tilfreds med og stolt over. Og jeg glæder mig til at følge den videre udvikling, siger direktør Annette Lüdeking, som fratræder ved månedens udgang.
Stine Bosse siger udbyggende til U-landsnyt, at “det her har intet at gøre med Annette Lüdekings dygtighed, hun er en dygtig leder og har gjort et fantastisk arbejde i opbygningen af BØRNEfonden”.
FONDEN OG SAGERNE
Stine Bosse gør gældende, at “de sager, der har plaget os, og som viste sig ikke at have noget på sig, kan på ingen måde lastes hende”.
En af sagerne drejede sig om misbrugte børn på et børnehjem i Benin, et af de 5 lande i Vestafrika, hvor fonden arbejder. Den blev bragt frem af Ekstra Bladet i juni sidste år efter et besøg i landet og avisen gjorde gældende, at Annette Lüdeking havde søgt at skjule oplysninger om forholdene, så længe hun kunne.
Sagen blev flittigt omtalt i U-landsnyt, hvor Stine Bosse dengang via en pressetalsmand oplyste, at heller ikke hun var blevet gjort bekendt med forholdene af sin direktør, før Ekstra Bladet omtalte dem i stort opsatte artikler – se også http://ekstrabladet.dk/112/article1365813.ece
Det førte til, at Stine Bosse lovede en ny og mere åben kommunikationspolitik. Den blev vedtaget af bestyrelsen i november i fjor og indeholder bl.a. åbenhed om korruptions- og svindelsager.
De omtales nu på organisationens hjemmeside i et skema med en oversigt over de væsentligste “besvigelsessager”, der er registreret siden begyndelsen af 2010 – se det hele på
http://bornefonden.dk/om-bornefonden/anti-korruptionspolitik
UTILFREDSE MEDARBEJDERE
Internt i fonden blev der gennemført en såkaldt medarbejdertilfreds-hedsundersøgelse, hvis resultat efter det foreliggende var stærkt negativ for den 52-årige direktør.
U-landsnyt modtog dertil i løbet af 2010 henvendelser pr. mail og på anden vis fra utilfredse tidligere og nuv. ansatte, som beskrev et angiveligt forpestet klima, hvor man enten “var inde i varmen” hos direktøren eller “ude i kulden”. Og ret kontant fik det at mærke.
Stine Bosse oplyser til U-landsnyt, at en ny direktør ventes på plads i september. Indtil da er vicedirektør Søren Toft “tovholder”, som hun udtrykker det.
Hun lægger til, at “beslutningen (om at sige farvel til Lüdeking) har været længe undervejs” og blev bekræftet af den kendis-spækkede bestyrelse på et møde tidligere på måneden.
BØRNEfonden har ekspanderet kraftigt og rundede i 2010 de 200 millioner kr. i årsomsætning – dvs indsamlede midler fra private sponsorer og virksomheder. Støtten fra Danida er yderst beskeden.
Fonden havde i fjor 38 ansatte i snit i domicilet på Jagtvej 157 i Køben-havn, hertil kommer flere hundrede lokalt ansatte i programlandene Benin, Burkina Faso, Kap Verde, Mali og Togo, alle i Vestafrika, verdens fattigste region.
Se også telegrammet
http://www.u-landsnyt.dk/nyhed/21-06-10/jesper-soee-til-annette-luedeking-gaa-gaa-dog-af-b
Yderligere oplysninger hos:
Bestyrelsesformand Stine Bosse
via pressekonsulent Lars Kaaber på tlf. 20 65 81 40