Sjursen og Caritas: Straffeaktion mod Syrien vil gøre ondt værre

Forfatter billede

Kommentar af Jann Sjursen

Det er bemærkelsesværdigt, at den danske regering har fået Folketingets opbakning til moralsk at støtte en amerikansk-ledet militæraktion mod præsident Assad og hans styre: En straffeaktion for styrets brug af kemiske våben mod den syriske befolkning.

Opbakningen kom på et møde i Folketingets Udenrigspolitiske Nævn i sidste uge – og uden at Folketinget havde et klart beslutningsgrundlag.

I Storbritannien førte en otte timers lang debat i Underhuset til, at premierminister David Cameron mistede støtten til at følge amerikanerne i krig og forlade det såkaldte FN-spor.

I næste uge får Kongressen i USA mulighed for at følge præsident Obama eller lade være.

Borgerkrigen i Syrien er intet mindre end en humanitær katastrofe.

Over 100.000 er døde, og millioner drevet på flugt i Syrien eller flygtet til nabolandene. Hver tredje syrer er på flugt!

TV-billederne fra Syrien har i lang tid skreget på hjælp – og i ligeså lang tid har verdenssamfundet i form af FN været handlingslammet, fordi Rusland og Kina blokerer for fælles fodslag i Sikkerhedsrådet.

Brugen af giftgas mod den syriske befolkning er en forbrydelse – endnu én, fristes man til at sige.

Griber ikke om ondets rod

En militær straffeaktion tager imidlertid ikke sigte på at ændre noget afgørende på årsagerne til den menneskelige tragedie, der udspiller sig i Syrien og dets nabolande.

Den militære straffeaktion, som USA planlægger, er ikke et spørgsmål om at sætte Assad fra bestillingen, men er alene et spørgsmål om at markere, at giftgas skal Assad i hvert fald ikke bruge.

Set ud fra et humanitært synspunkt vil en militær straffeaktion umiddelbart gøre ondt værre, fordi den humanitære situation vil blive forværret!

Det begrænser adgangen til at hjælpe humanitært. Endnu flere civile borgere vil blive dødsofre, og mennesker vil miste deres hjem.

Caritas Internationalis, der tælles organisationer i 167 lande, opfordrer derfor til fortsat at afprøve alle muligheder for dialog og forhandling uanset, at det synes mere end svært og næsten udsigtsløst at nå til fred ad den vej.

Uanset de militære valg er der brug for at optrappe den humanitære hjælp fra regeringer og privatpersoner.

Caritas Danmark har ydet støtte til syriske flygtninge i Libanon, Jordan, og fordrevne i Syrien.

De fleste flygtninge i Syriens nabolande bor uden for flygtningelejre. Den målgruppe fokuserer Caritas Danmark på i sin fortsatte hjælp.

En hjælp, som i stort omfang inkluderer brug af lokale frivillige, der stiller sig til rådighed for at hjælpe de mange syriske flygtninge på flugt.

Jann Sjursen er generalsekretær for Caritas Danmark og tidl. partiformand og minister.