Sydafrika: Familier vil have erstatning for politidrab ved minestrejke

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Laurits Holdt

De efterladte efter 37 minearbejdere, der blev dræbt ved Marikana platinminen i 2012 sagsøger nu den sydafrikanske stat for at få erstatning. Det skriver BBC onsdag.

Ifølge en gruppe, der støtter de efterladte, South Africa’s Socio-Economic Rights Institute (Seri), forsørgede de 37 dræbte minearbejde tilsammen 326 mennesker og det er dem, der ny vil have erstatning. Mange af dem var ifølge gruppen eneforsørgere, hvilket har efterladt deres familier  uden indkomst.

Det fremgår ikke, hvor meget de kræver i erstatning.

Udover økonomisk kompensation kræver de efterladt også en undskyldning fra landets minister for politiet,  Nathi Nhleko.

Minearbejderne blev dræbt af politiet 13. og 16. august 2012 i forbindelse med en strejke i minen, der ejes af det multinationale mineselskab Lonmin. Det er den politiaktion, der har kostet flest liv i det demokratiske Sydafrikas historie.

Læs også: Sydafrika: Politiet får skylden for drab under minestrejke

I juni kom en længe ventet rapport om begivenheden og den placerede ansvaret hos politiet. En af rapportens konklusioner var, at politiets planlægning i forbindelse med indsatsen ved strejken havde store mangler.

Flere af de strejkende minearbejdere var bevæbnet og ifølge rapporten var det ikke muligt at afvæbne dem uden at det ville kræse sårede eller døde. Derfor, skrev kommissionen bag rapporten, skulle politiet have holdt igen. Men det gjorde de ikke.