Sydafrika holder parlamentsvalg 7. maj

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Laurits Holdt

Af Laurits Holdt, U-landsnyt.dk

Sydafrika står overfor tre måneders valgkamp. Partiet ANC har siddet tungt på magten siden det første demokratiske valg i 1994 men er blevet mere og mere upopulært. Bl.a. har nobelpristageren Desmond Tutu lagt afstand til partiet.

Sydafrikanerne skal vælge nyt parlament den 7. maj. Det oplyser landets præsident, Jacob Zuma, fredag.

Valget gælder også præsidentposten, men Sydafrika har ikke direkte valg til præsidentembedet. Derimod er det parlamentet, der vælger en præsident.

Første valg siden Mandelas død

Valget er det første efter at landsfaderen Nelson Mandela døde i december 2013. Han blev præsident efter landets første egentlige demokratiske valg i 1994. Han sad i én periode.

Han formåede at holde sin sti ren i forhold til politiske skandaler og han var yderst populær frem til sin død.

Det samme kan ikke siges om den nuværende præsident, der er upopulær i vide kredse. Bl.a. har fagforeningerne afvist at støtte regeringspartiet ANC.

Det er en markant udvikling fordi fagforeningerne var en helt essentiel del af kampen mod det hvide mindretalsstyre, der sad på magten frem til 1994.

Økonomisk ulighed

En af årsagerne til partiets faldende popularitet er den enorme økonomiske ulighed og fattigdom, der eksisterer i landet. Mange af partiets kernevælgere, de sorte fattige, føler sig snydt for de forbedringer de blev lovet da det hvide mindretal gav magten fra sig i 1994.

I det hele taget er støtten til ANC faldende. Partiet har siddet tungt på magten siden valget i 1994 men flere gamle støtter har meldt fra. Ikke mindst har nobelpristageren, den forhenværende ærkebiskop Desmond Tutu sagt, at han støtter partiet Agang, der blev stiftet i sommeren 2013.

Agang er dog løbet ind i problemer på det seneste. I begyndelsen af februar dannede partiet en alliance med landets næststørste parti, Democratic Alliance (DA). Aftalen var at Agangs leder og stifter, Manphela Ramphele, skulle være deres fælles kandidat.

Alliancen faldt fra hinanden

Men få dage efter at aftalen var blevet offentliggjort blev de to partier uenige om, hvorvidt Agang skulle opsluges i DA eller om de blot skulle indgå en alliance. Resultatet blev, at aftalen gik i vasken.

Manphela Ramphele blev set som en alvorlig udfordrer til Jacob Zuma, der genopstiller for ANC.

Hun har politisk kapital ikke mindst på grund af hendes fortid som veteran fra kampen mod det hvide mindretalsstyre, apartheid. Hun dannede par med en af de helt store profiler i kampen mod apartheid, Steve Biko, der døde i politiets varetægt i 1977.