Der er gensidige beskyldninger om brud på våbenhvilen, der fredag trådte i kraft i Sydsudan. Men selv om våbenhvilen holder vil det vare lang tid inden de mange flygtninge tør vende hjem, vurderer repræsentant for Folkekirkens Nødhjælp i landet.
Søndag beskyldte oprørerne i Sydsudan regeringen for at bryde våbenhvilen, der trådte i kraft fredag. Flere steder er kampene endda hårdere end før aftalen trådte i kraft, siger en talsmand for oprørerne ifølge nyhedsbureauet Bloomberg.
Regeringen siger dog, at den ikke kender noget til det.
I løbet af weekenden har der været skyderi flere steder, men begge parter siger, at det var modparten, der skød først.
Våbenhvilen blev forhandlet på plads med hjælp fra de regionale samarbejds-organisation IGAD i Etiopiens hovedstad Addis Ababa. Ifølge planen skal forhandlingerne op en mere varig aftale gå i gang 7. februar.
Fra oprørernes side håber man, at de 11 personer, der blev arresteret ved konfliktens begyndelse vil blive sat fri, så de kan deltage i forhandlingerne.
De 11 beskyldes af regeringen for at stå bag et kupforsøg, der ifølge regeringen og præsident Salva Kiir var det, der satte gang i konflikten.
En repræsentant for Folkekirkens Nødhjælp i Sudsudan, Peter Bo Larsen, er usikker på om parterne har kontrol med deres styrker og dermed i stand til at holde våbenhvilen.
”Det er et klart fremskridt, at det nu er lykkedes partnerne at blive enige om en våbenhvile, der betyder, at alle krigshandlinger indstilles, og at vi får adgang til de områder, vi hidtil har været afskåret fra på grund af kampe mellem regeringstropper og oprørshæren,” siger han ifølge en pressemeddelelse fra organisationen.
Selv hvis våbenhvilen overholdes, vil der sandsynligvis gå en rum tid, før folk føler sig sikre nok til at vende hjem, og det, de vender hjem til, vil i mange tilfælde være plyndrede huse og afbrændte marker, mener han.
”Indsatsen lige nu vil ikke være voldsomt påvirket af, at en våbenhvile er underskrevet, for der er stadig brug for basal nødhjælp, men holder våbenhvilen, vil den være det første vigtige skridt på vejen mod fred i Sydsudan,” siger Peter Bo Larsen.