Tidl. Danida-chef skal lede FNs mission i hungerlandet Sydsudan

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Den erfarne diplomat, Ellen Margrethe Løj, der var Danidas første kvindelige chef fra 1996 til 2001, bliver FN’s særlige udsending i Afrikas yngste nation. Dermed får hun ansvaret for FN’s mission i Sydsudan. Hun har haft et tilsvarende job i Liberia.

Den 65-årige dansker blev udnævnt af FNs generalsekretær, Ban Ki-moon, skriver udenrigsministeriet i en pressemeddelelse onsdag.

Hun kommer på plads på et tidspunkt, da FN frygter en sultkatastrofe af omfattende dimensioner.

Jobbet indebærer, at hun også skal stå i spidsen for FNs fredsbevarende mission i den konfliktramte nation, der løsrev sig fra Sudan for tre år siden.

FN’s mission i Sydsudan, United Nations Mission in the Republic of South Sudan (UNMISS) omfatter op til 12.500 militært personale, 1.323 civilt politi-personel samt civile eksperter. 

Kritik af norsk forgænger

Ellen Margrethe Løj afløser Norges fhv. udviklingsminister, Hilde Frafjord Johnson.

Johnson forlod tidligere på måneden stillingen efter udbredt kritik hos parterne i landets interne konflikt.

Den henter baggrund i en magtkamp mellem præsident Salva Kiir og hans afsatte vicepræsident, Riek Machar.

Det har på ny skabt etniske uroligheder og overgreb i Sydsudan mellem Salva Kiirs Dinka-stamme og Riek Machars Nuer-stamme. Tusindvis af civile er blevet dræbt og hundredtusinder drevet på flugt siden december.

Hilde Frafjord Johnson sad tilsammen som udviklingsminister i Oslo i godt syv år som repræsentant for Kristelig Folkeparti. Den 50-årige cand.polit. blev udnævnt til FNs særlige udsending i Sydsudan med ansvar for alle FNs operationer fra juni 2011.

Hun meddelte i slutningen af maj 2014, at hun ville fratræde sin stilling og hendes periode udløb 8. juli.

Etnisk forfølgelse og truende hungersnød

Med ansvaret for FN’s mission i Sydsudan vil Ellen Margrethe Løj stå i spidsen for det internationale samfunds arbejde med at håndtere krisen og fremme fred og sikkerhed.

Det sker med fokus på beskyttelse af civile, overvågning af menneskerettigheder og undersøgelse af menneskeretskrænkelser, støtte til overvågning af våbenhvile, samt sørge for humanitær bistand.

Tre år efter Sydsudan opnåede uafhængighed under stor international bevågenhed er landet kastet ud i voldelig konflikt og etnisk forfølgelse.

Siden midten af december 2013 er flere end 1,5 millioner sydsudanesere fordrevet fra deres hjem, heraf omkring 400.000 til nabolandene, hvor de lægger et stort pres på ressourcer og humanitære organisationer. 

Knap fem millioner er gjort afhængige af akut nødhjælp – eller næsten lige så mange som Danmarks befolkning.

Den massive humanitære krise i Sydsudan, hvor regntiden samtidig gør store dele af landet ufremkommeligt, har fået FN til at advare mod forestående risiko for hungersnød – se også telegrammet http://www.u-landsnyt.dk/nyhed/12-07-14/wfp-og-unicef-sultkatastrofen-i-sydsudan-er-lige-o

Nåede højdepunkt i FN

FNs generalsekretær, Ban Ki-moon, er fortrøstningsfuld over at lade Ellen Margrethe Løj tage over og stå i spidsen for opgaven.

“Løj har stor erfaring med fredsbevarende missioner og internationale forhold, da hun tidligere har været særlig udsending for FNs generalsekretær i Liberia fra 2008 til 2012”, anfører han i en udtalelse.

Den myndige falstring er da også kendt for at kunne sætte sig igennem og slå i bordet – se telegrammet http://www.u-landsnyt.dk/nyhed/26-01-12/top-dansker-takker-af-i-liberia-med-reprimande-pro

Ellen Margrethe Løj var ambassadør i Tjekkiet for en kort bemærkning og har tillige været vor ambassadør i Israel.

I 2005-06 oplevede hun som FN-ambassadør i New York at sidde med i Sikkerhedsrådet, da vi var medlem af den eksklusive stormagts-dominerede forsamling – et højdepunkt for enhver dansk diplomat. En overgang var hun endda Rådets forkvinde.

Hun spiller dertil en fremtrædende rolle i NGOen PLAN International – se telegrammet http://www.u-landsnyt.dk/nyhed/02-12-11/dansker-far-toppost-i-stor-ngo

Glad minister

Handels- og udviklingsminister Mogens Jensen (S) siger:
 
”Jeg er glad for, at Danmark med udnævnelsen knyttes endnu tættere til FN’s og det internationale samfunds vigtige bestræbelser på at sikre varig fred i Sydsudan”.
 
“Situationen i Sydsudan er yderst alvorlig med massive menneskeretskrænkelser, horrible overgreb på kvinder og børn og en dyb humanitær krise, der af FN er klassificeret som allerhøjeste kriseniveau”.

“Det er en yderst vanskelig post, Ellen Margrethe Løj nu skal varetage, men jeg er overbevist om, at hun i sin nye, indflydelsesrige stilling vil kunne spille en konstruktiv rolle i det internationale samfunds indsatser for at sikre stabilitet og fremgang i Sydsudan. Til gavn for Sydsudan selv og for regionen.”

Mange danske penge til Sydsudan

Danmark har et mangesidet og mangeårigt engagement i Sydsudan, der omfatter både udviklingsbistand, freds- og stabiliseringstiltag, humanitær bistand og udstationering af militært personel fra Forsvaret og civile eksperter.

Sydsudan var et slags “pet-project” for tidl. udviklingsminister Christian Friis Bach (R), som sørgede for at der tilflød landet en strøm af danske u-landsmidler.

I realiteten har den danske indsats mest koncentreret sig om ambulancetjeneste i humanismens navn – egentligt udvklingsarbejde har som oftest ikke kunnet komme igang.

I april besluttede regeringen således at omlægge 45 mio. kr. – knap halvdelen af dette års udviklingsbistand – til akutte indsatser via FN og den regionale samarbejdsorganisation IGAD.

Regeringen bevilgede i maj yderligere 55 millioner kr. i akut nødhjælp til landets hårdt ramte befolkning.

Danmark har siden krisens udbrud ydet 197 millioner i humanitær bistand til Sydsudan – men samtidig altså måttet neddrosle sin egentlige udviklingsindsats betydeligt.

Meget mere om Sydsudan på http://da.wikipedia.org/wiki/Sydsudan