Tørnæs drøftede rohingya-flygtningekrise med Aung San Suu Kyi

coxs_bazar_foreign_and_commonwealth
En af de lejre i Bangladesh, hvor rohingyaerne har søgt tilflugt.
Foto: Foreign and Commonwealth Office
Forfatter billede

Ved mødet, der fandt sted i Nay Pyi Taw, Myanmars hovedstad, understregede Ulla Tørnæs behovet for, at militæret omgående stopper voldshandlingerne i delstaten Rakhine og sikrer beskyttelse af alle civile uden diskrimination, samt at regeringen giver fuld humanitær adgang til det berørte område.

Det skriver Udenrigsministeriet i en pressemeddelelse.

”Over for Aung San Suu Kyi understregede jeg meget klart, at volden skal standses og sikkerheden genoprettes for alle. Myanmars regering må og skal sikre fuld adgang til levering af humanitær bistand til civilbefolkningen i det nordlige Rakhine,” siger Ulla Tørnæs.

”Desuden fremhævede jeg vigtigheden af, at de flygtede rohingyaer kan vende hjem til Myanmar i sikkerhed og værdighed. Samtidig fremhævede jeg, at vi fra dansk side fortsat støtter bestræbelser på at adressere de bagvedliggende årsager til krisen i overensstemmelse med anbefalingerne fra Kofi Annan-kommissionen.”

Dansk-støttet kvindekrisecenter

Mødet med Aung San Suu Kyi fandt sted som led i en rejse til Myanmar og Bangladesh.

Siden 25. august er mere end en halv million rohingyaer flygtet fra Rakhine i Myanmar over grænsen til Bangladesh, hvor de nu lever under yderst vanskelige forhold i flygtningelejre.

Situationen er alarmerende, og ifølge FN er det den hurtigst voksende flygtningekrise i dag.

Suu Kyi har fået international kritik for Myanmar-militærets forfølgelse af rohingyaerne og hendes egen tavshed i sagen.


Foto: USA's udenrigsministerium (arkiv)
I flygtningelejrene i Cox’s Bazar i det sydøstlige Bangladesh besøgte udviklingsministeren dansk-støttede indsatser, som leverer akut beskyttelse, fødevarehjælp og tag over hovedet til sårbare flygtninge fra Rakhine.

Derudover besøgte Tørnæs et dansk-støttet kvindekrisecenter, som yder hjælp og støtte til de kvinder og børn, som har været udsat for vold og overgreb.

”Danmark reagerede hurtigt og substantielt med humanitær støtte da krisen brød ud i august måned. På nuværende tidspunkt har vi bevilget og givet tilsagn om over 120 millioner kroner til humanitære indsatser for civile i Rakhine samt for de mange hundrede tusinde rohingyaer, som er flygtet til Bangladesh. Jeg bekymrer mig i særlig grad om de mange kvinder og børn, som er ekstra sårbare og har været udsat for grove overgreb og seksuel vold,” siger Tørnæs.

Bangladesh løfter stor opgave

Danmark støtter blandt andet kvindekrisecentre nær flygtningelejrene, som kan tage hånd om traumatiserede kvinder og børn.

Bangladesh løfter en kæmpe opgave med at modtage det enorme antal flygtninge, men det er vigtigt, at omverdenen også træder til, understreger den danske udviklingsminister.

Ifølge FN er over 600.000 rohingyaer flygtet til Bangladesh siden den 25. august 2017.

Disse flygtninge slutter sig til de omkring 200.000 rohingyaer, der allerede befandt sig i området.

Danmark har blandt andet bidraget med 40 millioner kroner til Internationalt Røde Kors og FNs fødevareprogram.

Dertil kommer danske midler aktiveret gennem fleksible puljer hos UNHCR, Beredskabsstyrelsen og en række danske NGO’er. I forbindelse med FN’s donorkonference den 23. oktober gav Danmark tilsagn om yderligere 64 mio. kr. til humanitære indsatser for de mest nødlidende rohingyaer samt de berørte lokalsamfund i Cox’s Bazar i Bangladesh.