Tuborg overhaler Carlsberg via u-landene – men ikke i Afrika

Forfatter billede

Tuborg overhaler Carlsberg som bryggerigruppens mest solgte mærke i år på verdensplan. Unge indere, tyrkere og især kinesere vil nemlig have Tuborg fremfor Carlsberg, skriver Morgenavisen Jyllands-Postens erhvervssite epn.dk mandag.  

Det sker selv om Carlsberg promoveres med kostbare kampagner og Tuborg “kun” fohandles på 77 markeder mod Carlsbergs 140.

De fremvoksende markeder i Østeuropa, Tyrkiet, Indien og Kina er ganske enkelt Tuborg-land.

“Salget af Tuborg i Indien er steget med 56 procent og i Kina med (svimlende) 158 pct.”, siger chefen for globalt salg i Carlsberg, Graham Fewkes, til avisen.

Tuborgs fremmarch er en slags tilbagevenden til gamle dage i Carlsberg-koncernen.

“For 20-30 år siden var Tuborg det store internationale mærke, som blev eksporteret til markeder verden over og som mange kunder i Rusland, Indien, Kina og tilsvarende lande derfor kender,” skriver Berlingskes nyhedschef, Peter Suppli Benson, bl.a. i en kommentar.

“Man har formået at positionere Tuborg som det “unge” ølmærke, der altså taler til et andet publikum end Carlsbergs. Det har givet pote i en tid, hvor købekraften hos de yngre befolkningsgrupper eksploderer i u-landene”, anfører han. 

Carlsberg  og Malawi 

Til gengæld er Carlsberg så vidt vides enerådende indenfor bryggerigigantens produkter i Afrika. 

Det skyldes et lille stykke bistandshistorie fra dansk u-landshjælps barndom, som henter baggrund i dav. udenrigsminister Per Hækkerups (S) aktive interesse for dansk u-landsvirke.

Et af de mere specielle indslag kom, da han i 1960erne under en Afrika-rejse formidlede bygning af et dansk-støttet bryggeri i Malawi via penge fra et statslån under u-landshjælpen.

Bryggeriet eksisterer den dag i dag i bedste velgående – men har udover Carlsbergs talrige ølmærker kun nået at introducere Rød Tuborg (siden inddraget herhjemme og forhandles kun en kort periode i maj).

Anlægget i byen Blantyre åbnede i december 1968 som det første Carlsberg Bryggeri uden for Danmark og sponsorerer i dag flere sociale projekter i det langstrakte land, som er det sydlige Afrikas fattigste nation – mere på http://www.carlsberggroup.com/Markets/asia/Pages/Malawi.aspx og på http://www.thetradebeat.com/sadc-business-case-studies/carlsberg-malawi-ltd-cml

Hækkerup og hans politiske familie

Per Hækkerup (1915-1979) elskede sjusser og store cigarer. I 1960ernes og 70ernes Danmark var han en højtstående minister, der aldrig opnåede den statsministerpost, som mange mente han var selvskreven til.

Hækkerup var fremtidens mand, en moderne udenrigsminister, der så Danmark som en del af verden.

Hans barnebarn, folketingsmedlem Ole Hækkerup, var i et år (2008-09) udviklingsordfører for Socialdemokraterne (vikarierede for Jeppe Kofod).

Familien Hækkerup er i det hele taget Danmarks største politiske dynasti. Der har siddet Hækkerupper i Folketinget i over 80 år og den politiske aktivitet går endnu længere tilbage. Det kan man læse mere om på

http://socialdemokraterne.dk/default.aspx?site=klaushaekkerup& 

Man skal klikke ind på “Navnet forpligter” øverst på siden.

I den nuv. regering under statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) er partifællerne Nick Hækkerup minister for sundhed & forebyggelse og Karen Hækkerup justitsminister. Hun har giftet sig til efternavnet via sit ægteskab med Ole Hækkerup.