Uganda: Penge til renovering af hospital forsvandt

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Laurits Holdt

En kommunalpolitiker i Uganda har i lang tid forsøgt at råbe myndighederne op for at finde ud af hvor pengene til renoveringen af det lokale hospital er blevet af. ActionAid kom forbi og hjælper ham nu med undersøgelsen.

Abim-hospitalet i det østlige Uganda betjener fire millioner mennesker i Karamoja-regionen. Men det var svært nedslidt og derfor bevilgede regeringen 2,8 milliarder shillings, svarende til 6,2 millioner kroner, til renovering.

Firmaet Excel Construction Company blev hyret til opgaven og løste den tilsyneladende. I hvert fald blev de tildelt et certifikat, hvor det fremgik, at de havde fuldført renoveringen.

Men da ActionAid’s anti-korruptions-karavane besøgte hospitalet, var det miserable forhold patienterne måtte affinde sig med. Vandforsyningen og kloaksystemet var flere steder brudt sammen, væggene havde store revner, flagermus var flyttet ind og rotter pilede rundt på gangene. Hospitalet udgjorde en stor sundhedsrisiko for patienterne. Det skriver ActionAids danske afdeling, Mellemfolkeligt Samvirke, på sit netsted.

Medicinen forsvinder sporløst

ActionAid’s udsendte var vidner til, at en 39-årig mand døde, fordi han lå en hel dag på gangen, uden at hverken læger eller sygeplejersker gjorde noget.

”Forestil dig, at din bror er besvimet og ikke bliver tilset en hel dag. Personalet fortalte os, at de ingen medicin havde. Nationale apoteker leverer medicin til hospitalerne, og vi ser ofte de lastbiler, som transporterer medicinen. Men hvor forsvinder medicinen så hen?” spurgte en af den afdødes familiemedlemmer.

Men under besøget nægtede hospitalsmyndighederne at tale med de udsendte fra ActionAid.

Joseph Owona, som er kommunalpolitiker i området, har flere gange forsøgt at få myndighederne til at gøre rede for, hvad pengene er blevet brugt til, eftersom hospitalet stadig er i elendig forfatning.

Men på grund af hans vedholdene krav om gennemsigtighed og dokumentation har politiet anholdt og fængslet ham i kortere perioder. Deres begrundelse har været, at Joseph Owona opfordrer til vold. 

”Jeg er taknemmelig for, at ActionAid’s anti-korruptions-karavane kom til Abim-hospitalet. Jeg er sikker på, at vores opråb bliver hørt, og at der nu vil blive iværksat en grundig undersøgelse af renoverings-projektet. Det eneste vi ønsker os er et ordentligt hospital. Vi er ikke ude på at starte politiske optøjer, som vi tidligere er blevet beskyldt for,” siger Joseph Owona.

ActionAid og de ansatte i anti-korruptions-karavanen har undersøgt flere tilfælde, hvor der er mistanke om korruption og indsamlet omfattende dokumentation. Alle sagerne bliver overdraget til Regerings Inspektoratet, hvor de vil blive undersøgt yderligere, og de mistænkte vil blive retsforfulgt.