Ugandas demokrati skal ses som en proces

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Af Lis Garval, U-landsnyt.dk

“Ugandas demokratiske udvikling skal ses som en proces. Jeg, der været med siden demokratiets første spæde start, har oplevet, hvordan vi har bevæget os i den rigtige retning – med stadige forbedringer.”

Ugandas vicepræsident Edward Ssekandi Kiwanuka giver i et interview med U-landnyt.dk en historisk redegørelse for udviklingen fra Amins terror over Obote til Museveni for at slå fast, at det ikke er udtryk for manglende demokrati, at regeringen netop har forbudt protestgruppen Action for Change – lige før bebudede nye demonstrationer..

Tværtimod, siger han, er forbuddet nødvendigt for at beskytte fredelige og lovlydige borgere mod kaos. ”Gruppen har optrådt uansvarligt. Skal den have lov til at bringe kaos? Skal dens frihed respekteres på bekostning af andres? Til at begrænse andres frihed? ”

Det er Action for Change, der har stået bag ”Walk to Work”, de protester mod korruption og høje priser på mad, som sidste år udviklede sig til de mest voldsomme regeringsfjendtlige demonstrationer syd for Sahara. Politiets og militærets hårdhændede fremfærd kostede otte menneskeliv og endnu flere sårede. Mange oppositionspolitikere blev arresteret, blandt andre oppositionspolitiker nr. 1, Kizza Besigye lederen af Forum for Democratic Change og tre gange Musevenis udfordrer til præsidentposten.

Édward Sserkandi har været vicepræsident i et lille år. Han blev valgt efter præsident Musevenis regeringsomdannelse i maj 2011. Den 69 årige jurist og mangeårige formand for parlamentet karakteriseres som en tro væbner for Museveni, en solid partisoldat. Han blev valgt til parlamentet første gang i 1996, og genvalgt både i 2001 og 2006 som medlem af Musevenis parti, National Resistance Movement.

Når han forklarer (om) den demokratiske udvikling i Uganda, giver han sine ord vægt ved at fremhæve, at han var med i den forsamling, som i 1994-1995 udarbejdede landets nuværende demokratiske forfatning og var formand for den kommission, der undersøgte krænkelser af menneskerettighederne mellem 1986 og 1993.

Homoseksualitet – en privat sag
.
Han er også klar i mælet, når emnet er det omstridte og i udlandet fordømte forslag til ny lov, der indbærer strenge straffe for homoseksualitet.

”Seksualitet er en privat sag. Også homoseksualitet. Homoseksualitet skal ikke demonstreres offentligt. Folk må jo heller ikke gå nøgne rundt i gaderne, hvis det passer dem. Det genererer andre, og det har man heller ikke lov til”.

”Lovforslaget er fremsat af et menigt medlem af parlamentet, og det er en ret, parlamentsmedlemmer har. Det behandles nu i en komite, og forslaget bliver ikke vedtaget i sin nuværende form”, siger han uden tøven.

Det sagde han også til udviklingsminister Christian Friis Bach, der på deres møde tirsdag lod vicepræsidenten forstå, at der bliver ”en ny balance” i samarbejdet med Uganda, hvis der vedtages en lov, som ligner forslaget.

(Se om dette møde på http://www.u-landsnyt.dk/nyhed/11-04-12/dansk-besked-til-uganda-hvis-homo-lov-kommer-f-r-d)

Tak for den danske bistand

I interviewet med U-landsnyt.dk benytter Edward Ssekandi lejligheden til at takke for den bistand, som Danmark gennem årene har givet Uganda. Især støtten til landbrugssektoren og til det ugandiske retsvæsen mener han har haft uvurderlig betydning.

”Ude på landet. I landsbyerne, der kender man Danida. Ikke Danmark. Men Danida, som har givet træning, introduceret nye kornsorter og betydet meget for udviklingen..”

”Og selv har jeg haft glæde af støtten til retsvæsnet,” siger han med et smil. ”Den bistand har medvirket til den demokratiske udvikling”..

Den bistand vil han gerne have mere af. En modernisering og industrialisering af landbruget er nødvendig, hvis landets pæne økonomiske vækst skal fortsætte.

”Vi skal ikke blot producere og sælge råvarer, vi skal give added value til vores produkter”, siger han og tilføjer som en anden vigtig faktor for fortsat vækst politisk stabilitet i regionen.

På spørgsmålet om det er derfor, Uganda har involveret sig aktivt for at skabe fred og sikkerhed i Sydsudan og Somalia, hvor Uganda har leveret soldater til Den Afrikanske Unions fredsbevarende styrker, svare han:

”Man skal hjælpe sine naboer. For deres skyld og ens egen. Som da Tanzania sendte soldater for at hjælpe os. Der er stadig meget at gøre i Somalia, før sikkerhedssituationen er i orden, men det går fremad i en positiv retning”.

Ugandas største udfordring

Da Edward Ssekandi blev vicepræsident erklærede han ifølge avisen the Monitor, at han så det som sin opgave at skabe bedre levevilkår for alle ugandere.

Han kalder det da også Ugandas største udfordring at sikre alle sine borgere en god tilværelse.

”Det er regeringens opgave at skabe en udvikling, som folk vil have. Vi spørger dem: Hvad vil I? Leve som I altid har gjort eller på en moderne måde? De vil leve moderne. De vil have bedre sundhed, uddannelse, forbedrede kornsorter, lære nye dyrkningsmetoder, ny teknologi. Vi må skabe økonomisk aktivitet.”

Det er lykkedes Uganda at halvere antallet af fattige og således opnå det internationale udviklingsmål nr 1.

Men der er langt igen, så selvom nye fund af olie og gas giver Uganda grund til økonomisk optimisme, slutter vicepræsidenten med, at man gerne vil gerne have bistand og investeringer til øgede forarbejdningsmuligheder i landbrugssektoren, ligesom man gerne søger at få mest muligt ud af sin olie, så man ikke kun skal eksportere råolie.

Interviewet med U-landsnyt.dk blev overværet af ikke kun Ugandas ambassadør i Danmark, Joseph Tomusange, men en række af vicepræsidentens stab, og da der var taget et traditionelt farvel-.foto stod den næste klar til en audiens.

Det var en hollandsk direktør, hvis firma er ekspert i at omsætte gas fra olieudvindingen til elektricitet. Firmaet har erfaring fra Nigeria og vil gerne dele den med Uganda…

Forretningsnetværk skal etableres

Vicepræsident Edward Ssekandi var i Danmark i forbindelse med ”Uganda Convention in the Nordics”, der fandt sted i påsken. Den tredages udvidede forretningsbegivenhed og konference havde til formål at etablere et forretningsnetværk i – og for – de nordiske lande i Afrika, primært Uganda.

Vicepræsidenten holdt hovedtalen om ”the business perceptive of Uganda’s past, present and future”.

Foruden vicepræsidenten og hans talstærke delegation med flere ministre, borgmestrene fra Gulu og Lira og parlamentsmedlemmer i spidsen deltog omkring 50 ugandiske forretningsfolk med familier og en række nordiske forretningsfolk i konferencen, der fandt sted i Oslo. Fra danske side deltog blandt andre direktør Helge Rosenberg, Topsøe A/S.

Arrangørerne havde ventet mellem 150 0g 200 deltagere i konferencen, men var tilfredse med de små 100 – tidspunktet midt i påsken taget i betragtning. Konferencen var den første af den række begivenheder, der skal markere Ugandas 50 års uafhængighed, der officielt finder sted den 9.oktober.

Vicepræsidenten havde i Danmark foruden samtaler med udenrigsminister Villy Søvndal og udviklingsminister Christian Friis Bach, møde med Dansk Industri.