Unge kvinder fortæller om overgreb i slummen

slummen
Fennie fortæller om, hvad der skete den dag, hvor hun blev overfaldet på vej hjem fra skole, og hvad det har betydet for hendes fremtid.
Foto: Signe Vilstrup
Forfatter billede

Fennie fortæller om at blive mor til sin voldtægtsmands barn. Daphne forklarer, hvorfor hun forlod sine drømme i USA og rejste hjem til sin HIV-syge mor. Og Maryliz fortæller om sin frygt for at hendes familie eller politiet opdager, at hun er lesbisk.

Alle tre kvinder bor i Kiberas slum i Nairobi, og de er en del af Plan Børnefondens fotoudstilling og podcastserie Transformation, som lige nu kan opleves på Københavns nye streetfood marked, Reffen, under Copenhagen Photo Festival.

Modefotograf fotograferer i slummen

”Mit ønske var at skildre kvinderne på en mere utraditionel måde end den sædvanlige rå reportage-stil, man tit ser fra slummen. Se skønheden i stedet for skraldet og fokusere på kvindernes styrke og stolthed,” siger Signe Vilstrup i en pressemeddelelse fra Plan Danmark.

500 millioner unge og børn bor i slum

Storbyernes slumområder ligger ofte side om side med regeringskontorer og skyskrabere, men børn og unge fra slummen er langt fra at få indflydelse, at kunne tage en uddannelse og opnå en stabil indtægt.

Ingen ved, hvor mange børn og unge, der vokser op under disse forhold. Men tallet er estimeret til at være mindst 500 millioner.

Især piger og unge kvinder i slummen frarøves deres ret til skolegang og retten til at bestemme over deres egen krop. Seksuelle overgreb og vold er udbredt, og det er sjældent, at gerningsmændene straffes for deres handlinger. Det er disse problematikker, man kommer helt tæt på gennem fotoudstillingen Transformation.

Plan har i mere end ti år arbejdet for børn og unges ret til trygge byer at bo i. Frem mod 2021 arbejder Plan Børnefonden med unge kvinder og mænd på kanten af samfundet i storbyerne i Kenya, Zimbabwe, Etiopien og Uganda.

Fotoudstillingen Transformation er en del af Copenhagen Photo Festival, og værkerne kan frem til den 24. juni opleves udendørs på Reffen, Refshalevej 167, 1432 København K.

Lyt til podcastserien Transformation her

Læs alle kvindernes historier i et online magasin produceret af Plan Børnefonden.