Organisationen for amerikanske stater (OAS) havde planlagt et fire-dages ophold, hvor vidnesbyrd med ofre for menneskerettighedskrænkelser skulle have fundet sted, samt samtaler med medlemmer fra lokale menneskerettighedsorganisationer.
Observatørerne var ellers blevet inviteret af den internationalt anerkendte parlamentsformand og midlertidige præsident, Juan Guaidó, men alligevel nægtet adgang af venezuelas militærstøttede autoritære leder, Nicolás Maduro. Observatørerne blev tirsdag den 4. februar derfor nægtet adgang ved ombordstigning på et fly i Panama på vej mod Venezuela efter instruktioner fra de venezuelanske myndigheder.
Juan Guaidó nyder støtte fra USA, store dele af FN og de fleste europæiske stater, mens Maduro er støttet af nationer som Kina, Rusland og Iran. Et politisk kaos, som har efterladt befolkningen med et militært de facto regime med Maduro ved roret.
Beslutningen om besøget til Venezuela var truffet på baggrund af invitationen af Juan Guaidó, samt de mange henvendelser om brud på menneskerettigheder fra borgere og organisationer i landet, skriver menneskerettighedskommissionen, som er en del af OAS i en pressemeddelelse.
Udenoms-retslige henrettelser
Afvisningen af kommissionen kommer efter FN’s menneskerettighedskommissær, Michelle Bachelet, offentliggjorde en rapport i juni 2019 med en sønderrivende kritik af regimets rolle i sager om udenoms-retslige henrettelser, tortur af politiske fanger og fratagelsen af oppositionsmedlemmers politiske og offentlige embeder. Rapporten blev til efter et officielt besøg af FN og kommissær Bachelet, der er tidligere præsident i Chile.
Især FAES – en operativ gren af den venezuelanske politistyrke – blev kritiseret for de i alt 5.287 drab på civile, som efter regimets udsagn har været udfaldet af ’modsættelse af ordensmagten’. Styrken opererer ofte i fattige kvarterer. Rapporter peger på, at styrken handler på ordrer af regimet. FN, Lokale og internationale menneskerettighedsorganisationer har længe opfordret til at styrken bliver opløst.
Maduro-regimet har retfærdiggjort sin afvisning af OAS’ særlige menneskerettighedskommission med henvisning til landets udmeldelse af organisationen i april 2019. Regimet har yderligere beskyldt kommissær Bachelets FN-rapport fra 2019 for at være politisk motiveret manipulation.
Guaidó danser sin egen salsa
Regimet holder sig i øjeblikket oven vande ved hjælp af heftige kontantlån af Rusland og Kina. Det engang rigeste land i Latinamerika med verdens største oliereserver, har kørt deres egen olieindustri i sænk, hvilket efterfølgende er blevet forværret af internationale sanktioner mod regimet. Maduro har derfor rettet øjnene mod ulovlig guldminedrift i sårbare miljøzoner administreret af hæren og organiserede bander. Guldfeberen bringer ofte blodige sammenstød med sig og efterlader tidligere beskyttede landområder ødelagt.
Alt imens Maduro og militæret i stigende grad isolerer sig i bundløs gæld blandt utålmodige kinesiske og russiske kreditorer, vinder Juan Guaidó terræn udenfor Venezuelas grænser. Guaidó trodsede et udgangsforbud i slutningen af januar for at tage på en europæisk diplomatisk charmeoffensiv. Tirsdag kulminerede denne tur, til alles overraskelse, med en invitation til præsident Donald Trumps årlige State of the Union-tale i kongressen i Washington og et personligt møde med Trump den følgende dag.
I det splittede amerikanske politiske landskab bragte Trumps introduktion af Guaidó et sjældent tværpolitisk bifald af republikanere og demokrater. Udadtil viser regimet dog ikke tegn på skrøbelighed, eller som regimets justitsminister, der har kælenavnet ”revolutionens poet”, udlagde det for nylig med henvisning til Guaidó:
”Han må danse sin egen salsa.”