Vi er 7 mia. – vi har 7 mia. chancer  

Forfatter billede

Årsrapporten fra FNs Befolkningsfond har to hovedbudskaber: Invester i ungdommen og sørg for lige rettigheder til mænd og kvinder
 
Af Lis Garval,
Journalist og medlem af U-landsnyts redaktionsledelse
 
Det er ikke nogen hemmelighed, at vi snart er 7 milliarder mennesker i verden.  Den nøjagtige dato er beregnet til den 31. oktober.

UNFPA – FN’s Befolkningsfond – går da også et skridt videre i sin ”State of the World Report 2011- People and possibilities in a world of 7 billion” og skitserer de muligheder, som den hastigt voksende befolkning giver. Der er plads nok til os alle, men der er store udfordringer forude. Risici og chancer.
 
I sit forord til rapporten, der blev offentliggjort onsdag, lægger eksekutivdirektør Babatunde Osotimehin vægt på, at vi ikke skal lade os overvælde af det store tal og ikke overse nye muligheder for at gøre verden til et bedre sted at leve. Han siger:
 
“With planning and the right investments in people now—to empower them to make choices that are not only good for themselves, but also for our global commons—our world of 7 billion can have thriving sustainable cities, productive labour forces that fuel economies, and youth populations that contribute to the well-being of economies and societies, and a generation of older people who are healthy and actively engaged in the social and economic affairs of their communities.”
 
Babatunde Osotimehin tager også frem, at selv om man kan se den rekordstore befolkningstilvækst som en succes for menneskeheden, fordi den betyder, at vi lever længere og er sundere og raskere, og fordi flere børn overlever, så er det ikke alle, der har fået det bedre. Der er stor ulighed landene imellem, og der er ulighed i rettigheder og muligheder for mænd og kvinder, piger og drenge.
 
”Charting a path now to development that promotes equality, rather than exacerbates or reinforces in equalities, is more important than ever”, siger han.

Og i rapporten dokumenteres atter engang, at hvor kvinder har adgang til sundhed og uddannelse får de færre børn, deres børn får bedre levevilkår og fattigdommen mindskes.
 
De unge er nøglen til fremtiden

Nødvendigheden af at investere i ungdommen  – af de 7 milliarder i verden er de 1,8 milliard mellem 10 og 24 år –  har eksekutivdirektøren gjort til et hovedtema siden sin tiltræden sidste år, og i forbindelse med rapportens lancering i London sagde han da også:
 
“Young people hold the key to the future, with the potential to transform the global political landscape and to propel economies through their creativity and capacities for innovation. But the opportunity to realize youth’s great potential must be seized now. We should be investing in the health and education of our youth. This would yield enormous returns in economic growth and development for generations to come.”
 
Store uligheder
 
Et par af rapportens bemærkelsesværdige tal er, at der globalt er 893 millioner over 60 år. Ved midten af århundredet vil tallet være 2,4 milliarder. I dag lever omkring hver anden i en by, men om kun 35 år, vil to ud af tre bo i byer. Unge under 25 udgør 43 procent af verdens befolkning, og i nogle lande endda 60 procent.
 
Mens høje fødselsrater især i de fattigste lande underminerer al udvikling og fastholder fattigdommen, så betyder lave fødselsrater i nogle af de rigeste lande, at der kommer for få på arbejdsmarkedet, og det kan blive vanskeligt at fastholde økonomisk vækst og dermed social sikkerhed og velfærd.
 
Mangel på arbejdskraft synes således at true visse industrialiserede lande, men arbejdsløse  potentielle indvandrede fra udviklingslandene møder i stigende grad grænsebomme, der er smækket ned.
 
Det vil sige, at selvom det generelt er lykkedes at mindske fattigdommen i verden, så øges svælget mellem rig og fattig næsten overalt.
 
Sådan gør de i Kina, Nigeria og …
 
Hvordan mennesker lever og klarer det daglige forhindringsløb for at skabe sig en bedre tilværelse, giver rapporten eksempler på. Den fortæller historier om virkelige mennesker, sætter ansigter på indbyggere i Egypten, Etiopien, Finland, Indien, Kina, Mexico, Mozambique, Nigeria og den tidligere yugoslaviske republik Makedonien. 

Det er interessant at se og læse om Ricardo Moreno, Ethel Phiri, og Ana Maria Sibanda og alle de andre, som gør tallene og graferne i rapporten levende, og som på forbilledlig vis også bringer UNFPA vigtigste mandat i fokus – fremme  af “seksuel og reproduktiv sundhed”.

UNFPA arbejder i 150 lande for, at enhver seksuel handling skal være frivillig og uden risiko for seksuelt overførte sygdomme inklusive hiv/aids, at enhver graviditet skal være planlagt og at alle fødsler skal være sikre – for både mor og barn.

En ømtålelig sag, der ofte bringer bestræbelser på forbedret adgang til prævention, seksualundervisning og information  og kvinders lige rettigheder i krydsild mellem traditionel adfærd, religion og økonomi, men som er afgørende for verdens befolkning.
 
p.s. Rapportens tabeller er ikke at foragte. En oversigt over demografiske, sociale og økonomiske indikatorer er f.eks. interessant læsning.

Rapporten kan downloades fra http://www.unfpa.org/swp
Se også http://www.7billionactions.org