Industrien og trafikken står stille over det meste af verden som følge af den nuværende pandemi. Det betyder muligvis, at vi kommer til at opleve det største fald i udledninger nogensinde i 2020.
beregninger fra Carbon Brief. Tænketanken vurderer, at udledninger af drivhusgasser vil falde med 5,5 procent i 2020 i forhold til året før.
Verdens Meteorologiske Organisations (WMO) vurdering, der spår et fald på knap 6 procent.
Men det er kortvarig glæde midt i genvordighederne verden over med coronakrisen.
”Dette fald i udledninger på 6 procent, det er desværre kun kortvarigt,” siger Petteri Taalas, generaldirektøren for FN-agenturet.
”Der kan endda komme et løft, fordi nogle af industrierne er blevet lukket,” tilføjer han.
Carbon Brief har sammenlignet det sandsynlige fald i 2020 med tidligere kriser, herunder den spanske syge, Anden Verdenskrig samt den finansielle krise i 00’erne.
Tilbage til Business as usual
Det betyder, at der ikke er meget vundet, hvis verden vender tilbage til normalen, når kampen mod coronavirusset er overstået. Og der er mange fortalere for en grøn genopretning af økonomien, der er i frit fald over hele verden.
”Nationer vil begynde at komme tilbage fra nedlukning og forsøge at kickstarte deres økonomier igen. Når det sker, vil det være en pligt for enhver ansvarlig regering at sørge for, at vores økonomier bliver genlivet og genopbygget på en måde, der er holdbar,” lød det fra den britiske udenrigsminister, Dominic Raab, i denne uge.
”Det betyder investeringer i industrier og infrastruktur, som kan vende udviklingen med klimaforandringer,” fortsatte briten, der talte på vegne af premierminister Boris Johnson, som netop er tilbagevendt fra et sygefravær med Covid-19.
Meldingerne kom på den årlige Petersberg Climate Dialogue, et årligt klimatræf i Tyskland, som i denne uge foregik som videokonference.
Værtsnationens kansler, Angela Merkel, talte ligeledes ved arrangementet.
”Vi vil forene klimahandling med nye økonomiske perspektiver og nye jobs,” erklærede Merkel. Hun opfordrede samtidigt rige lande til at øge klimastøtten til udviklingslande på trods af de nuværende økonomiske udfordringer.
Forsamlingen fik også løfter fra verdens største klimaudleder i absolutte tal, Kina.
”Som en stærk støtte af multilateralisme vil Kina sammen med andre lande promovere en komplet, balanceret og effektiv gennemførsel af Paris-aftalen. Vi vil gennemføre vores proaktive nationale strategi for klimaforandringer og bidrage med samarbejde i bestræbelserne på at håndtere globale klimaforandringer,” lød det fra Huang Runqiu, Kinas minister for økologi og miljø.
Grøn genopretning halter
En ting er ord, en anden handling. Og det ser foreløbigt ikke ud til, at størstedelen af de mange støttemilliarder i verden bliver sat af til grøn omstilling.
analyse fra Vivid Economics.
”Regering har med rette sat mennesker først og fokuseret på de umiddelbare konsekvenser af krisen – med penge direkte til husholdninger og mennesker, der mærker konsekvenserne,” konkluderer analysen.
”Samtidigt flyder omkring 840 milliarder dollar i annoncerede hjælpemidler, 11 procent af den totale sum, til sektorer med store omkostninger for miljøet,” tilføjer forfatterne.
Vivid Economics har lavet et index, hvor de kigger på forholdet mellem miljøvenlige, grønne støtteordninger og miljøskadelige hjælpepenge.
Her er verdens to største økonomier, Kina og USA, langt nede på den ”brune” skala. EU-lande, særligt Frankrig og Storbritannien klarer sig noget bedre.
Vurderingen er bygget på hjælpemidler, der bliver overført til sektorer med relevans for miljøet, den grønne orientering af disse sektorer samt bestræbelserne på at adressere pengene til (eller væk fra) bæredygtighed.
Vivid Economies gør opmærksom på, at analysen af hjælpepakkerne bliver opdateret ugentligt.
eksempelvis EU får et stærkt fokus på grøn omstilling i genoplivningen af økonomien.